AcasăStiri generaleCovasna: Spectacol de teatru dedicat bicentenarului naşterii poetului maghiar Petofi Sandor

Covasna: Spectacol de teatru dedicat bicentenarului naşterii poetului maghiar Petofi Sandor

Teatrul ‘Tamasi Aron’ din Sfântu Gheorghe va prezenta miercuri, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, un spectacol dedicat poetului şi revoluţionarului paşoptist Petofi Sandor, de la naşterea căruia s-au împlinit anul acesta 200 de ani.

Potrivit reprezentanţilor instituţiei, spectacolul ‘În pat, printre perne’ evocă cele mai importante momente din viaţa lui Petofi şi este construit din fragmente din poeziile şi discursul său.

‘Este vorba de un spectacol în regia lui Armin Ricz, cu un singur protagonist, actorul Pignitzky Gellert, care ne provoacă să-l redescoperim pe Petofi, eliberat de aura sa legendară şi de ideologii, să ne întâlnim cu omul ale cărui zbateri zilnice trec graniţele timpului în care a trăit şi se apropie firesc de lumea noastră, a celor ce trăim în secolul 21’, se arată într-un comunicat de presă, remis marţi AGERPRES.

Spectacolul va fi prezentat miercuri, 15 martie, de la ora 18:48, în Sala Kamara şi va fi reluat 16 martie şi 11 aprilie, de la ora 18:48.

Autorităţile locale din judeţul Covasna au declarat anul 2023 ‘Anul Memorial Petofi’, pe parcusul acestuia urmând să fie organizate numeroase evenimente dedicate poetului şi revoluţionarului maghiar.

‘În 1 ianuarie 2023 s-au împlinit 200 de ani de la naşterea lui Petofi Sandor – poetul naţional al maghiarilor, erou al Revoluţiei de la 1848, din Ungaria şi Transilvania. Astfel, din 1 ianuarie a început Anul Memorial Petofi, bicentenarul naşterii acestei figuri simbolice a culturii maghiare urmând să fie celebrat printr-o serie de evenimente, care se va finaliza în 31 iulie, ziua morţii poetului, când va avea loc şi dezvelirea statuii sale din Sfântu Gheorghe’, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a Consiliului Judeţean Covasna.

Ziua maghiarilor de pretutindeni, care coincide cu izbucnirea Revoluţiei paşoptiste în Ungaria, este marcată în fiecare an pe 15 martie, iar cu acest prilej au loc manifestări comemorative în aproape toate localităţile din Transilvania locuite majoritar de maghiari.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks