AcasăStiri generaleCovasna: Teatru, film, muzică şi lupte medievale la prima ediţie a Festivalului...

Covasna: Teatru, film, muzică şi lupte medievale la prima ediţie a Festivalului ÎntorsurArt

Prima ediţie a Festivalului ‘ÎntorsurArt-Medieval’, ce va avea loc la sfârşitul acestei săptămâni în oraşul Întorsura Buzăului, reuneşte spectacole de teatru şi improvizaţie, proiecţii de filme în aer liber, ateliere creative şi recreative, muzică stradală şi demonstraţii de lupte medievale.

Printre invitaţi se numără Mercenarii şi Toboşarii din Asserculis, Incubator 13 şi MoniAcustique.

Primarul oraşului Întorsura Buzăului, Raul Urdă, a menţionat, într-un videoclip postat joi pe pagina sa de Facebook, că Mercenarii şi Toboşarii din Asserculis vor participa, atât sâmbătă, cât şi duminică, la o paradă prin centrul localităţii, iar în cortul pe care îl vor avea în zona Campingului, unde se va desfăşura festivalul, vor prezenta armuri, dar şi diverse stiluri de luptă medievale. În fiecare seară vor avea loc spectacole susţinute de trupele de teatru invitate, urmate de concerte şi proiecţii de filme, iar la toate evenimentele intrarea va fi liberă.

Festivalul este organizat de Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni, Trupa de Teatru ‘3T’, Secţia de Dramă a Liceului de Artă ‘Plugor Sandor’ din Sfântu Gheorghe, Trupa de teatru a Şcolii Gimnaziale ‘Nicolae Russu’ din Sita Buzăului şi Trupa de teatru a Şcolii Gimnaziale ‘Mihail Sadoveanu’ din Întorsura Buzăului, cu sprijinul financiar al Primăriei Întorsura Buzăului şi al Centrului de Cultură al Judeţului Covasna, aflat în subordinea Consiliului Judeţean.

La începutul lunii septembrie, tot la Întorsura Buzăului va avea loc Festivalul ‘Ciobănaşul’, care va aduce în faţa publicului îndrăgiţi interpreţi de muzică populară, precum şi ansambluri folclorice din judeţ şi din ţară.

Directorul festivalului, Costică Oltean, a declarat pentru AGERPRES că ‘Ciobănaşul’ este unul dintre cele mai vechi şi longevive festivaluri de obiceiuri şi tradiţii populare din ţară, anul acesta fiind marcată cea de-a 50 ediţie.

‘Festivalul a luat fiinţă în anul 1971, dar din anumite motive în doi ani nu s-a ţinut, deci anul acesta va avea loc cea de-a 50 ediţie (…) Am început pregătirile de câteva luni şi vrem să scoatem şi o broşură, o carte în care să încercăm să oglindim istoricul festivalului, pentru că sunt multe documente, articole şi poze care atestă acest eveniment. Chiar mă bucur, pentru că este a 26-a ediţie pe care o organizez eu şi chiar vrem anul acesta ca, împreună cu primăria, cu domnul primar, să facem ceva deosebit faţă de ceilalţi ani, să facem un festival ‘istoric’ (…) Festivalul va avea loc în 2-3 septembrie, conform tradiţiei, în prima duminică din luna septembrie. Vrem să ducem mai departe această tradiţie a oraşului Întorsura Buzăului, să ducem mai departe atât tradiţiile, cât şi folclorul românesc’, a declarat Costică Oltean.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks