Conducerea USR Covasna consideră că în municipiul Sfântu Gheorghe nu sunt suficiente parcuri şi vine cu o serie de propuneri pentru modelarea unui spaţiu urban mai verde şi mai prietenos.
Reprezentanţii organizaţiei sunt de părere că autorităţile locale ar trebui să amenajeze un parc în Cartierul Simeria, unul dintre cele mai aglomerate din oraş.
‘Municipiul Sfântu Gheorghe stă rău la capitolul parcuri urbane, avem doar un singur ‘parc’, Parcul central Elisabeta, parc, care în alte oraşe ar fi catalogat ca fiind un simplu scuar sau parc de cartier. Iar în rest avem doar fâşii verzi printre blocurile de locuinţe. Zonele folosite cel mai des de către locuitorii oraşului ca parcuri sunt zonele ‘reziduale’ ale oraşului precum lunca Oltului, dealurile din Simeria, drumul spre Şugaş Băi, zona poligonului. Zone ce nu au fost proiectate ca parcuri, dar necesitatea locuitorilor de a petrece timp în aer liber, mai ales după perioada COVID, le-a definit ca atare. Cartierul Simeria este unul dintre cartierele cu cea mai mare densitate de locuitori din oraş. Tot aici sunt localizate numeroase instituţii publice, grădiniţe, şcoli, spitalul judeţean, săli de sport, universitate. Fiind o zonă cu o configuraţie urbană atât de complexă, o zonă verde, o zonă de ‘dilatare’, un parc, este primordial a fi creată’, se arată într-un comunicat de presă, remis luni AGERPRES.
În opinia acestora, o altă zonă care ar putea fi valorificată în acest scop este cea aflată între străzile Pădurii la Sud şi Vest, strada Losy-Schmidt Ede la Nord şi străzile Bartok Bela şi strada Ghioceilor la Est.
‘O zonă aflată într-o vale naturală, o pajişte neatinsă, o zonă tampon între oraş şi pădurea dinspre Şugaş Băi (…) Propunerea noastră vrea să valorifice o zonă deja folosită de locuitorii oraşului, dar care nu prezintă nici un fel de infrastructură care să valorifice la maxim potenţialul unui asemenea spaţiu. Propunerea noastră, în primă fază, doreşte să cureţe zona, să definitiveze traseele pietonale principale şi să amplaseze dotări precum bănci, umbrare. Ulterior spaţiul ar fi dezvoltat treptat, organic, în funcţie de feedback-ul obţinut de la locuitori’, se mai menţionează în comunicat.
Reprezentanţii USR apreciază că amenajarea acestui spaţiu s-ar putea realiza cu ‘minimum de efort, costuri, birocraţie’ şi ar putea deveni subiectul unor tabere interdisciplinare de peisagistică, arhitectură, design, biologie etc.