„Așa cum s-a prezis, campania electorală propriu-zisă și mișcările adiacente au demarat de la 1 septembrie, iar acum, după aproape două săptămâni, se pot da niște verdicte conjuncturale despre candidați, tendințe și șansele lor. E limpede, astfel, pentru mine că mai vorbim acum doar despre patru candidați ce au scor bun și trend crescător, deci se pot califica în turul doi al alegerilor prezidențiale. Îi analizez pe rând, atât pe ei, cât și pe cei din plutonul 2, al celor de sub 10% în sondaje, respectiv pe cei din plutonul 3, care au sub 5% în sondaje”, scrie, pe solidnews.ro, analistul politic Cozmin Guşa.
„Ciolacu s-a hărnicit și a avut prezențe cvasi-cotidiene la televiziuni cu public diferit. N-a excelat, dar nici n-a gafat. E limpede că va depăși până la finalul lunii septembrie borna de 20%, scopul PSD-ului fiind să-l motorizeze apoi aproape de scorul partidului.
Ciucă a scăpat de pericolul invalidării sale ca și candidat al PNL. Va fi uns în candidatură din punct de vedere oficial peste două zile. Are astăzi un scor în jur de 10%, dar tot prin mecanismul partidului va putea fi elevat până la începutul oficial al campaniei, deci undeva la 1 noiembrie, către 15%. Dacă va face gafe mari, în cazul său e posibil un blocaj de creștere, pentru că, nu uitați, ostașul-bucătar aleargă în spate cu Klaus Iohannis, și vorbim totuși despre un tip durduliu care cară în spate un „dulap” mare, ca să mă exprim în sens metaforic.
Geoană s-a relansat chiar ieri. A avut evoluții diverse, dar convingătoare pentru electoratul pe care îl vizează. E posibilă creșterea și în cazul său de la nivelul de circa 15% cu care este creditat în prezent. Are, însă, un bazin extrem de limitat, cifrat la maximum 30% din electorat pe care îl poate accesa; restul, din diverse motive, pentru turul întâi este incompatibil cu candidatul Geoană.
Surpriza e adusă de către Diana Șoșoacă, care, pe fondul năclăirii prezențelor publice ale celorlalți candidați suveraniști, a avut o creștere consistentă și accelerată în ultima lună, creștere ce a adus-o tot în jurul unui scor de 15%, astăzi când vorbim. Ea mai are, însă, în plus avantajul că bazinul electoral disponibil căruia i se adresează este mai numeros decât în cazul primilor trei candidați.
Merg mai departe și vă spun că sunt doi mari perdanți ai debutului de campanie, anume George Simion și Elena Lasconi. În cazul lui Simion, ce azi înregistrează un trend descrescător și un scor de sub 10%, a contat campania proastă (el a fost prezentat ca un tip factotum), campanie pe care a și început-o foarte devreme, încă din iulie, dar la el au contat negativ mai ales poziționările pro-Ucraina sau pro-SUA, deloc populare astăzi pentru electoratul suveranist din România. Nu mai vorbesc despre marile scandaluri interne mocnite din AUR, despre care veți afla în perioada următoare. În cazul Lasconi, vorbim, de fapt, despre un foc de paie pentru o candidatură de tip fake, ce s-a stins rapid, pe fondul devoalării publice a lipsei totale de expertiză a șefei USR. Aici se adaugă și lipsa de susținere internă în USR și de fapt vorbim în cazul Lasconi deja despre o candidatură îngropată. Cei doi, Simion și Lasconi, fac parte din plutonul 2 de candidați, ce au scoruri relevante, dar sub 10%, cu trend descrescător. Ei devin interesanți doar dacă își stopează căderea și doar pentru oferirea suportului în turul doi de prezidențiale. Tot la fel de important este și Hunor Kelemen și tot în plutonul 2 de candidați. Pentru Humor Kelemen prognostichez un scor sărit de 6%, dar nu mai mare de 8%, însă acesta este un scor extrem de important pentru finalistul ales și susținut în viitor de către UDMR.
Pentru restul candidaților, Diaconescu, Pavelescu, Georgescu, plutonul 3 cum ar veni, dacă vor reuși să strângă semnăturile de susținere și să mai obțină și mediatizare, putem vorbi despre scoruri de până în 3% sau maximum 5%, în cazul în care vor căpăta motorizare subterană specifică Securistanului. Apropo de asta, deși e limpede că a avut promisiuni din partea Securistamului ca să fie susținut, am văzut scorurile false din sondaje și aparițiile mediatice, am observat aseară în emisiunea lui Denisei Rifai o descurajare vădită a lui Cristian Diaconescu, care mai-mai că i-a făcut campanie lui Mircea Geoană, deci mă aștept în scurt timp ca Diaconescu să își cedeze, de fapt, să își ofere sprijinul pentru Geoană. N-am informații, dar nasul meu de animal sălbatic experimentat îmi spune acest lucru.
Ei bine, din acest punct vor începe dansurile subterane de apropiere între protagoniști, adică cei patru din frunte, și cei din plutoanele 2 și 3 de candidați, pentru compatibilizarea electoratelor în vederea turului 2, iar la acest capitol vorbim deja despre dibăcia strategilor aflați în spatele candidaților, dar și în spatele cortinei politice. În mod normal, asta este zona teoretic inaccesibilă securiștilor, numai că, la noi, în Securistan, după cum spun eu, e limpede că majoritatea consultanților au fost livrați deja de către securiști cu scopul îngropării candidaților nedoriți de către sistem; avem deja exemplele istorice și isterice ale lui Adrian Năstase și Victor Ponta”, scrie Guşă.
Articolul Cozmin Guşă: Ciolacu, Ciucă, Geoană şi Diana Şoşoacă au şanse reale pentru turul 2; Simion se prăbuşeşte accelerat, Lasconi are candidatură de tip „fake”, e „îngropată” chiar de propriul partid apare prima dată în Ecopolitic.
Sursa: Ecopolitic.ro