AcasăPoliticaCozmin Guşă: Ciolacu, Geoană şi Diana Şoşoacă, singurii care au şanse reale...

Cozmin Guşă: Ciolacu, Geoană şi Diana Şoşoacă, singurii care au şanse reale de a accede în turul 2 al prezidenţialelor; candidatura lui Simion s-a mermelit prin inadecvatele jocuri publice și de culise pe care liderul AUR le-a executat fără discernământ, deci nici scorul partidului său nu va fi unul relevant, prognoza ar fi de maximum 10% la parlamentare pentru auriști

„Aseară am participat la un eveniment festiv al unui prieten apropiat, m-am simțit bine și, având o distribuție de ”cunoscători” la masa largă, ne-am delectat povestind amintiri legate de alegerile românești din ultimii 20 de ani, personajele și intervențiile jucătorilor subterani de putere, bineînțeles cu americanii în prim-plan. Unele întâmplări erau cunoscute public, dar cele mai multe nu, pe drumul de întoarcere acasă mă gândeam așadar cât de diferită e istoria recentă față de ce se petrece în realitate”, scrie, pe solidnews.ro, analistul politic Cozmin Guşă.

„Și-uite așa, în așteptarea ”marelui ciclon”, m-am gândit ca, în spiritul discuțiilor de aseară, să imaginez azi în scris și succint cum ar putea arăta o regie americană pentru alegerile românești de anul ăsta. S-ar porni de la situația la zi, când știm că Iohannis este refuzat în a se perpetua la vârful puterii, cu candidatura lui Ciucă ”înecată” și fără șanse de tur doi, deci cu un PNL care în urma parlamentarelor va obține oricum un scor sub 15%. După retragerea forțată a șefului de campanie a lui Lasconi, celebrul Lucian Viziteu, primarul Bacăului cunoscut ca fiind ”cel ce ascultă de SRI”, a devenit și mai limpede că primărița din Câmpulung nu se mai califică drept alternativă prezidențială, deci vom avea un USR care la parlamentare se va chinui să realizeze pragul electoral, eu nu cred că va reuși.

Tot din viziunea americană nu l-aș mai socoti nici pe George Simion cu șanse de tur doi, candidatura lui s-a mermelit prin inadecvatele jocuri publice și de culise pe care liderul AUR le-a executat fără discernământ, deci nici scorul partidului său nu va fi unul relevant, prognoza ar fi de maximum 10% la parlamentare pentru auriști.

Din aceste perspective, scenariul pentru turul doi mai poate lua în calcul doar trei personaje politice, Ciolacu, Geoană și Șoșoacă. În cazul pesedistului, care ar fi candidatul ”euroatlantismului vopsit” din politica românească, deși apare azi ca favorit pentru a juca finala prezidențială, se constată un blocaj de creștere în jurul cifrei de 20% (în mod similar cu ce pățește Ciucă, dar la pragul de 10%), iar pe fondul atacurilor previzibile, dar și a inerentelor trădări interne, Ciolacu ar putea înregistra un recul electoral. Fiind deja în perioada de precampanie, un asemenea recul îi poate fi fatal, nu prea s-a reușit vreodată să mai fie inversat trendul într-un asemenea context, și oricum nu în cazul unui candidat de tip Ciolacu, unul nespectaculos și cu un ”pasiv” ce atârnă greu.

Geoană ar fi ”candidatul americanilor”, statut întărit azi prin punerea la pământ a lui Iohannis și Ciucă, această postură nu funcționează azi cu mare motorizare populară, dar treburile se pot modifica imediat după alegerile americane din 5 noiembrie. Mai ales în cazul în care Kamala Harris va fi declarată câștigătoare, dar și dacă va fi Trump, candidatul Geoană va putea beneficia de sprijin subteran, și chiar public, venit de peste Atlantic. Scorul fostului adjunct de la NATO este azi ușor peste 15%, cu tendințe de creștere, și cam tot la fel se situează și Diana Șoșoacă, care-ar fi singurul candidat suveranist, rămas în cursă cu șanse de tur doi. E adevărat că Șoșoacă nu deține resurse financiare și nici structură de organizare corespunzătoare, numai că în cazul ei va funcționa bine sentimentul de revoltă populară contra guvernărilor din perioada Iohannis, și oricum sociologii ”pădurilor” au detectat o ”spirală a tăcerii” în cazul șefei SOS, spirală ce poate furniza multe voturi în plus, mai ales în caz de emoție colectivă, iscată din ”te-miri-ce”.

Revenind în postura de regizor american al alegerilor românești, cu datele de intrare conforme cu descrierile de mai sus, aș organiza treburile la modul subteran înspre o finală de tip Geoană-Șoșoacă, deoarece e una mult mai utilă decât cea de tip Ciolacu-Simion, care era de sorginte pesedistă. Într-un asemenea scenariu, americanii l-ar scoate pe Geoană președinte mai ușor decât în cazul unei finale a acestuia cu Ciolacu, și nici n-ar conflictualiza PSD-ul cu Geoană, printr-o luptă fratricidă în turul doi. Unde mai pui că filmul va fi credibil și de mare succes la final, deoarece va apărea că ”omul americanilor” învinge ”candidata lui Putin” (pe modelul Macron-Le Pen din Franța), fapt ce va conta mult în desfășurarea ulterioară a jocurilor de putere ce se vor face pe spatele României. Revenind la guvernare, Geoană o va putea construi în jurul PSD-ului, eventual tot cu Ciolacu premier, aducând în combinație, ca mâna a doua, și PNL-ul, iar acela e momentul în care se va marca și alungarea definitivă a lui Iohannis, inclusiv prin invitarea lui Eduard Hellvig de a prelua șefia partidului (în această variantă e inclus și UDMR pentru noul arc guvernamental). Americanii ar putea obține așadar o guvernare comodă pentru ei, stabilă și neconflictuală, cu o tripletă de conducere compusă din Geoană, Ciolacu și Hellvig, oameni cu care s-au acomodat și pot conlucra în dificilul context pe care tot ei l-au generat aici la frontiera NATO, malul Mării Negre și a Gurilor Dunării.

Ce v-am prezentat azi e doar un scenariu din cele câteva posibile din punct de vedere al intereselor americanilor, poate cel mai convenabil lor, desigur că mulți vă veți enerva descoperind cum se aranjează ”alegerile pe butoane”, dar nu uitați că noi trăim în SECURISTAN, și-am pierdut demult posibilitatea de a mai avea alegeri libere. Vă urez un ”ciclon liniștit și fără pagube”!”, scrie Guşă.

Articolul Cozmin Guşă: Ciolacu, Geoană şi Diana Şoşoacă, singurii care au şanse reale de a accede în turul 2 al prezidenţialelor; candidatura lui Simion s-a mermelit prin inadecvatele jocuri publice și de culise pe care liderul AUR le-a executat fără discernământ, deci nici scorul partidului său nu va fi unul relevant, prognoza ar fi de maximum 10% la parlamentare pentru auriști apare prima dată în Ecopolitic.

Sursa: Ecopolitic.ro

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks