AcasăPoliticaCozmin Gușă: O să fiu un președinte nu autoritar, ci foarte autoritar,...

Cozmin Gușă: O să fiu un președinte nu autoritar, ci foarte autoritar, pentru că România este atât de bolnavă, încât nu se poate decât cu duritate, precizie, proiect clar, dar neapărat și corectitudine!

În emisiunea „Culisele Statului Paralel”, de la Realitatea PLUS, Cozmin Gușă a vorbit despre ascensiunea sa în lumea politică, despre prioritățile sale dacă va obține mandatul de președinte și despre culisele puterii din România, scrie solidnews.ro.

Un ascultător fidel al emisiunii a fost curios să afle cărui fapt i se datorează reactivarea în politică a lui Cozmin Gușă, menționând că acesta ar fi, după părerea lui, un „traseist” și punându-i la îndoială suveranismul. La această opinie ușor malițioasă, Cozmin Gușă a răspuns în felul următor:

Suveranist am fost tot timpul. Partidul l-am schimbat, adică am plecat de la PSD din motivele cunoscute, nu mai vreau să vorbesc prea mult despre istorie, e publică, e pe Internet. Apropo de unionism și suveranism, sunt mult mai vechi decât George Simion sau alții. În 1999 am finanțat și înființat la Chișinău primul ziar de limbă română, Jurnalul Național de Chișinău, unde l-am trimis pe celebrul Marius Stoian. A fost capital românesc, de la compania Jurnalul, de la mine, și capitalul lui Anatol Stati. Și am construit apoi și o televiziune, ambele unioniste, până când nu au mai rezistat. Deci suveranist și unionist sunt, chiar vechi.

Legat de ‘traseism’, am plecat de la PSD, mă rog, că m-a dat afară cumva forțat, dar eu am demisionat, tripleta ce-l înconjurase pe Năstase, Dan Ioan Popescu, Viorel Hrebenciuc, Miron Mitrea (cu care nu sunt certat, dar nu vorbim; atunci eram la cuțite). Eu văzând ce a fost acolo la Năstase, văzând adevărul, am încercat din toate puterile să blochez ajungerea lui la președinție; am reușit, cu Traian Băsescu. După ce l-a ‘arestat’ George Soros pe Traian Băsescu n-am mai avut ce să fac. Am demisionat și de acolo. Am făcut un partid, Partidul Inițiativa Națională, că de fapt prima mea candidatură la președinție a fost în 2007, când aveam PIN-ul și Băsescu a zis: ‘Demisionez în 5 minute dacă voi fi suspendat’. Cum a fost suspendat? Eu m-am dus la partid, am făcut o conferință de presă și am zis că eu îl contracandidez pe Băsescu suspendatul, pentru că am făcut marea greșeală să-l ajut să fie președinte. Și a ținut 3 zile, până când el n-a mai vrut, s-a răzgândit și n-a mai vrut să candideze”.

Cozmin Gușă a dezvăluit detalii în exclusivitate și despre legătura sa cu Virgil Măgureanu, fostul director al Serviciului Român de Informații:

„Nu am avut relații prea strânse, dar au pornit de la un conflict. Conflictul era că eu eram Secretar General la PSD și el a făcut, împreună cu Dorin Iacob, fuziunea dintre Partidul Național Român și Băsescu, moment în care eu i-am acuzat public pe toți că sunt niște securiști, că de-aia înghite securistul Băsescu partidul securistului Măgureanu. Și a pornit de la acel conflict și Octavian Paler, cu care m-am împrietenit după aceea, era de partea lui Măgureanu și Băsescu și ulterior Măgureanu, care nu mai era în funcție, a vrut să ne întâlnim. A avut un intermediar de încredere, pe nașul fiicei mele, pe Nicușor Năstase de la Vox Maris, el a fost intermediarul care m-a tot rugat să mă întâlnesc cu Măgureanu. El este cel în casa căruia m-a convins Traian Băsescu, însoțit de Dorin Iacob, în 2004, să-i devin șef de campanie. Și așa am ajuns să discut cu Virgil Măgureanu, dar nu pot să spun că mi-a dezvăluit lucruri; poate mi-a spus mai multe despre Corneliu Coposu”.

Cozmin Gușă a precizat care vor fi prioritățile sale într-un viitor posibil mandat:

„Prima prioritate a mea ca viitor președinte este desființarea contraselecției. În România, a funcționat o contraselecție, prin care cei mai corupți, cei mai șantajabili, cei mai slab pregătiți au fost suiți în vârful structurilor. A început-o cumva Iliescu, care totuși era un intelectual, dar destul de mediocru, dar a perfecționat-o Băsescu și mai ales Coldea. Deci Coldea este autorul final al acestei contraselecții, în care am ajuns să avem amante, nepoței (el însuși fiind un nepoțel incompetent), oameni șantajabili, oameni de doi lei la vârful structurilor statului. Prima mea urgență este să fac praf (legal) structura de conducere a României de la nivelurile unde ne putem permite să vină oameni competenți (mai avem încă în România, mai vin românii din afară) și după aceea să se stratifice de sus în jos, să ajungem în structura de stat cu oameni care să știe ce fac, cărora să le pese. Și, apropo de asta, m-a întrebat lumea ce fel de președinte o să fiu și n-am apucat să răspund ieri. O să fiu nu autoritar, ci foarte autoritar, în limitele legii foarte autoritar, pentru că România este atât de bolnavă încât nu putem decât cu duritate, precizie, proiect clar, ceea ce înseamnă că e nevoie de conducători autoritari, dar corecți. Poți să fii corect și foarte autoritar. Nu este o contradicție în termeni. Și așa îmi propun să fiu

În ianuarie 2000 Cozmin Gușă a fost numit director general al companiei Jurnalul, în iulie 2000 s-a înscris în PSD și în ianuarie 2001 a devenit secretar general. Poate părea că legătura între media și politică a fost prea strânsă, iar Cozmin Gușă a lămurit care a fost corelația între ascensiunea sa fulgerătoare, trustul Intact, interesele lui Năstase și relația cu Dan Voiculescu:

„Eu conduceam trustul lui Voiculescu atunci, mă înțelegeam bine cu el. Mă împrietenisem cu Năstase. Acum pot să spun că generalul Iulian Vlad este cel care ne-a împrietenit. Eu eram ‘americanul’ – aveam la activ două burse în SUA, sponsorizate de către guvernul american și Freedom House, una în 1997 și una în 1998. Sigur, am învățat foarte multe, dar ele erau pentru recrutare, că știm cum face CIA-ul. Și în mintea lui Năstase (cred că nici acum nu e clarificată treaba) era ideea că eu aș fi un agent american, că de-aia am avut două burse. Eu sunt patriot român, nu agent rus. Măcar rușii au avut decența să nu încerce să mă recruteze niciodată, pentru că m-am declarat și m-am comportat ca un patriot român. Americanii m-au înnebunit cu recrutările, și în alea 2 stagii, și după aceea; francezii la fel, când am făcut École nationale d’administration la Paris în 2002, timp de 5 luni.

Deci așa m-am împrietenit cu Năstase și în anul 2000 eram deja sfătuitorul lui secret, cu câtă experiență aveam. Dar el nu avea încredere în Voiculescu, nu aveau o chimie bună, și atunci am convenit eu cu Voiculescu, care era mai în vârstă, să mă lase pe mine cu Adrian, care a văzut că aveam o relație bună, mergeau treburile și nu era la fel ca în cazul relației cu Dan Voiculescu, securist bătrân. Și așa s-a născut o relație mai consolidată, dar niciodată n-a fost vorba de politică. Am avut un plan cu Adrian Năstase să fac un trust cel puțin balcanic de presă. În iulie 2000, când a murit tata, am avut o problemă cu Voiculescu, care a rupt legătura dintre mine și el. Tata a murit pe 25 iulie 2000 și mama, fiind în depresie, trebuia să o aduc la București neapărat. Eu aveam deja salariu mare, nu știu, 12-15 mii de dolari pe lună, compania era foarte profitabilă, avea milioane de dolari pe an profit, și i-am zis lui Voiculescu: ‘Apartamentul ăsta în care stau, care e al companiei, nu e cel mai bun, dar vreau să-l cumpăr. Că nu pot să o aduc pe mama dacă eu stau în chirie’. Mama și-a părăsit casa din Câmpia Turzii, am obligat-o, și am adus-o la noi (în Băneasa stăteam) și am crezut că e o formalitate. Adică eu aveam banii, apartamentul costa vreo 90.000 și i-am zis că-i dau în 2-3 rate. M-a refuzat. Zic: ‘Domnul Voiculescu, încă o dată vă zic: vreau să iau apartamentul ăsta. Eu n-o țin pe mama într-un apartament în chirie’. În momentul ăla mi-am dat seama că Voiculescu încearcă să mă folosească și, într-o chestie minimală de familie îndurerată, cum eram noi după ce a murit tata, nu-mi dă posibilitatea să o fac. Și chiar în următoarea săptămână m-am dus la Năstase și i-am zis: ‘E valabilă chestia cu trustul de presă, hai să ajungi tu prim-ministru, să facem un trust de presă. Eu o să-mi fac datoria până la finalul anului față de Voiculescu și din ianuarie facem trustul de presă și tu vei fi prim-ministru’. Năstase a schimbat. Pe 6 sau 7 ianuarie 2001, cum a ajuns la guvernare, mă sună și-mi zice că mâine dimineață vii la mine. Și mi-a zis că trebuie să schimbăm planul, că facem și trustul, dar că eu trebuie să fiu secretar general la partid. Că ăia toți erau comuniști, bătrâni. I-am spus că eu nu mă pricep la politică și că nu aveam cum să merg secretar general. Și atunci m-a făcut un fel de ‘manager’ al partidului.”

Întâlnirea Năstase-Putin, care n-a avut loc niciodată. Care sunt motivele din spatele refuzului lui Putin de a se întâlni cu Năstase?

„L-am dus pe Năstase la Moscova. El a vrut la Putin și Putin nu l-a primit. M-am rugat de Putin. A vrut să mă primească pe mine! N-am știut vreo 5-6 ani de ce au vrut să mă primească doar pe mine. Năstase mă tot suna din țară, Dan Ioan Popescu era deja pe altă linie să-și facă vizitele, dar n-a reușit, și mă tot întreba ‘Mă primește Putin?’. Și i-am zis că nu încă, nu, încercăm și cu Putin. I-am zis că-l primește Kasianov, că avem întâlnire, barter pe gaz, tot ce trebuia. El nu și nu că vrea cu Putin. Și consilierii lui Putin au venit și mi-au spus: ‘Totul se face din ce s-a convenit între cele două guverne. Vă dăm gazul, vă dăm de toate, dar Putin nu vrea’. I-am rugat să mai insiste, să mai încerce. Au venit aceiași oameni a doua seară. Îi am martori pe Victor Boștinaru și pe încă vreo doi consilieri de-ai mei care erau acolo. Discuțiile se purtau la o masă. Și mi-au spus: ‘Avem o veste bună! Mâine la 12 domnul Putin își va bea cafeaua cu tine’. Eu le-am zis că nu mă duc, chiar dacă era bine pentru România. Am insistat, le-am zis că Năstase e invidios, că e șeful meu, că el vrea să se vadă cu Putin. Putin îl refuză. Am aflat în 2006-2007 motivul. M-am dus la Moscova cu alte treburi, de suveranism, aveam Partidul Inițiativa Națională, și era o întrunire a partidelor suverane din Europa, dar se ținea la Moscova. Și m-am dus cu PIN-ul. L-am întrebat pe consilierul lui Putin, care era acolo, luam masa cu șeful consilierului lui Kasianov, care nu mai era prim-ministru, dar erau totuși oameni importanți. I-am rugat să-mi spună atunci, după atâția ani, de ce n-a vrut Putin să se întâlnească cu Adrian Năstase. Și mi-au dat răspunsul, pe care, dacă ți-l dau aici, o să fim amendați de CNA: Putin nu se întâlnește cu anumite minorități de anumite tipuri și erau 2 categorii minoritare legate de Năstase.”

Articolul Cozmin Gușă: O să fiu un președinte nu autoritar, ci foarte autoritar, pentru că România este atât de bolnavă, încât nu se poate decât cu duritate, precizie, proiect clar, dar neapărat și corectitudine! apare prima dată în Ecopolitic.

Sursa: Ecopolitic.ro

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks