Acasă93CRĂCIUN2022/ Arad: Sticla de Murano, transformată manual, după vechi tehnici veneţiene, în...

CRĂCIUN2022/ Arad: Sticla de Murano, transformată manual, după vechi tehnici veneţiene, în decoraţiuni

O fabrică din Arad continuă tradiţia meşteşugarilor din insula italiană Murano de a crea bijuterii şi obiecte decorative din sticlă prelucrată manual, după tehnicile vechi de sute de ani ale veneţienilor, iar obiectele delicate care ies din mâinile angajaţilor arădeni se vând în mai multe ţări şi au mare căutare în România în preajma Crăciunului.

De 22 de ani, de când a adus la Arad arta de a prelucra sticla de Murano, fabrica de bijuterii lucrează la foc continuu în luna decembrie, pentru a crea în special globuri şi alte decoraţiuni pentru pomul de Crăciun. Deşi în restul anului aici se produc bijuterii şi diverse obiecte de artă, toate din sticlă, înainte de sărbătorile de iarnă explodează cererea de globuri, decoraţiuni în formă de Moş Crăciun, spiriduşi, îngeraşi sau oameni de zăpadă. Astfel, angajaţii topesc sticla pentru a crea formele viu colorate care ajung să împodobească brazi din toată ţara.

Reprezentanţii fabricii au declarat, pentru AGERPRES, că, în materie de decoraţiuni pentru pomul de Crăciun, globurile cu inserţii de aur şi argint au mare căutare, iar în acest an se preferă diferite combinaţii de culori.

Globurile prind formă prin topirea unor baghete colorate din sticlă la o temperatură de aproximativ 1.000 de grade Celsius.

‘Lucrăm exclusiv cu sticlă adusă din insula Murano, care este topită la flacără şi aşezată apoi pe o ţeavă metalică, cu ajutorul căreia, prin suflare, se dă forma dorită. În cazul globurilor cu inserţii de aur sau argint, metalul preţios este pus pe sticla încinsă şi acoperit cu un alt strat de sticlă, pentru a fi protejat la ardere, iar apoi se suflă pentru a se crea forma’, explică reprezentanta fabricii, Lavinia Câmpan.

Pentru a li se mări rezistenţa, globurile sunt tratate din nou la temperatură înaltă, într-un cuptor. Astfel, sticla devine mai elastică şi obiectele nu mai sunt casante.

Fiecare creaţie este unică tocmai pentru că este realizată complet manual, iar uneori doar imaginaţia artizanilor este limita pentru formele rafinate care apar la capătul ţevilor metalice încinse.

‘Pentru mine este încă fascinant să văd cum se transformă o baghetă din sticlă într-un obiect preţios pentru unicitatea sa. Nu este ca şi cum pui material într-o matriţă, iar la final toate formele sunt identice. Aici laşi o parte din tine în acel glob de sticlă în care sufli cu toată puterea plămânilor pentru a-l aduce la forma dorită’, spune unul dintre specialiştii fabricii.

În această perioadă, multe alte produse din sticlă realizate la Arad se vând la fel de bine ca decoraţiunile, cum ar fi ceasurile de birou sau de noptieră, dar şi ramele foto.

‘Sunt realizate din sticlă de Murano, doar mecanismul ceasului este metalic. Sunt adevărate obiecte de artă, având culori şi forme diferite. Adaptăm designul tendinţelor, chiar dacă metodele prin care realizăm aceste produse sunt cele ale meşteşugarilor antici’, arată Lavinia Câmpan.

În luna decembrie, 80% din producţia de decoraţiuni de Crăciun este vândută în România, iar restul ajunge mai ales în Italia, Ungaria şi Cehia. În restul anului, când bijuteriile constituie producţia principală, acestea ajung în proporţie de 80% la export, în special în Italia, unde turismul este o ramură importantă a economiei.

Pandemia de COVID-19, dar şi inflaţia mare din Europa au afectat mult cererea, însă fabrica cu 50 de angajaţi din Arad a reuşit să supravieţuiască provocărilor.

‘Pentru bijuterii, clientul nostru final este turistul aflat în Italia. În contextul pandemiei, e clar că turismul a fost afectat în Italia la fel ca în toată lumea, astfel că vânzările au scăzut brusc. Mai mult, din martie 2020, după ce s-a instituit în România starea de urgenţă, timp de aproximativ şase luni a trebuit să oprim producţia. Ulterior ne-am revenit, dar a intervenit războiul din Ucraina, care a condus la creşterea preţurilor la energie. În condiţiile în care noi producem cu ajutorul gazului şi electricităţii, în ultimul an costurile de producţie s-au dublat, dar cu toate acestea am făcut eforturi să păstrăm preţurile produselor noastre. Asta pentru că inflaţia mare îi determină pe oameni să îşi regândească priorităţile, iar bijuteriile şi decoraţiunile sunt considerate obiecte de lux, nu din categoria strictului necesar’, consideră Lavinia Câmpan.

Speranţele fabricii arădene sunt că 2023 va fi un an de revenire, astfel că nici nu s-a ridicat problema restructurărilor de personal, chiar dacă ultimii trei ani au fost dificili.

‘Este foarte greu să formezi oamenii pentru o astfel de activitate. Cei care prelucrează manual sticla sunt adevăraţi artişti, au tehnici de lucru care necesită multă îndemânare şi creativitate, de aceea a fost foarte important să ne păstrăm toţi angajaţii’, explică Lavinia Câmpan.

În România, obiectele din sticlă de Murano realizare la Arad se vând mai ales în mall-uri sau magazine de profil. Se găsesc de la bijuterii şi ceasuri de mână, la platouri, scrumiere, vaze sau ceasuri de mobilă.

Preţurile globurilor şi figurinelor de Crăciun pornesc de la 23 de lei şi pot ajunge la 50 de lei, în funcţie de mărime şi model. Bijuteriile sunt mai scumpe şi pot costa de la câteva zeci de lei la câteva sute de lei.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks