Opereta ‘Crai Nou’ va fi prezentată sâmbătă, într-un spectacol de gală, la Alba Iulia de Opera Naţională Bucureşti, invitată de către Primăria Municipiului Alba Iulia la evenimentele dedicate Centenarului Încoronării.
‘La 169 de ani de la naşterea marelui compozitor român Ciprian Porumbescu, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia, opera bucureşteană va prezenta sâmbătă, 15 octombrie, ora 19.00, în variantă semi-staged, opereta ‘Crai Nou”, se menţionează într-un comunicat transmis vineri AGERPRES de Opera Naţională Bucureşti.
La rândul lor, reprezentanţii administraţiei locale au transmis că prima operetă românească, scrisă acum 140 de ani şi capodopera unuia dintre cei mai mari compozitori români, Ciprian Porumbescu, ‘Crai Nou’, este doar una dintre surprizele pregătite de Primăria Alba Iulia pentru participanţii la Centenarul Încoronării.
‘Sunt atât de multe evenimente pregătite pentru Centenarul Încoronării, încât cea mai grea misiune e să alegi la care dintre ele să participi. Nu ştiu să existe o concentraţie mai mare de românitate într-o singură producţie muzicală decât în ‘Crai Nou’. De aceea mă bucur enorm că putem oferi acest cadou minunat albaiulienilor, la Centenarul Încoronării. Alegerea acestui spectacol reprezentativ este cu atât mai oportună cu cât are o semnificaţie triplă: vine să marcheze 100 de ani de la momentul Încoronării de la Alba Iulia, dar şi 140 de ani de la premiera operetei ‘Crai Nou’ şi 169 de ani de la naşterea lui Ciprian Porumbescu, pe 14 octombrie’, a afirmat primarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleşa.
Spectacolul de gală ‘Crai Nou’ este programat pentru sâmbătă, de la ora 19.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia. Accesul publicului este gratuit şi se va face pe baza de invitaţie, în limita locurilor disponibile în sală.
Opereta în două acte ‘Crai Nou’ de Ciprian Porumbescu a fost compusă în anul 1882, la Braşov, pe textul poetului Vasile Alecsandri (publicat la Iaşi în anul 1852).
‘Premiera ei a avut loc în data de 27 februarie 1882 (11 martie, pe stil nou), pe o scenă improvizată a Gimnaziului Român din Braşov, unde Ciprian Porumbescu lucra ca profesor de muzică şi cântări la acea vreme. Sursele vremii arată că interpreţii au fost nişte artişti amatori din Braşov. Cu toate acestea, mărturiile celor prezenţi transmit că reprezentaţia a fost unul dintre cele mai de seamă evenimente culturale ale muzicii româneşti din Transilvania. Conducerea muzicală i-a aparţinut compozitorului. Spectacolul a reprezentat pentru Ciprian Porumbescu, un vis împlinit’, se arată în comunicatul ONB.