Procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Crin Bologa, a afirmat, marţi, că, la înfiinţarea acestei instituţii, România ‘era captivă unor reţele care fraudau resursele publice’, dar acum DNA este puternică şi ‘nu va face paşi înapoi în lupta anticorupţie’
‘Înfiinţarea Parchetului Naţional Anticorupţie în anul 2002, transformat apoi în Departamentul Naţional Anticorupţie şi în anul 2005 în Direcţia Naţională Anticorupţie, a fost o necesitate a istoriei societăţii româneşti post-decembristă. Cetăţenii României erau dezamăgiţi, pentru că ţara era captivă unor reţele care fraudau resursele publice şi, de asemenea, puneau în pericol intrarea ţării în UE. Lupta anticorupţie era o condiţie esenţială pentru încheierea procesului de aderare şi este un factor determinant pentru menţinerea parcursului nostru european şi dezvoltarea societăţii româneşti’, a declarat Crin Bologa la aniversarea a 20 de ani de la înfiinţarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
El a adăugat că rezultatele instituţiei pe care o conduce au fost importante pentru aderarea ţării noastre al Uniunea Europeană, România având acces la fonduri de miliarde de euro.
‘De a lungul existenţei sale, Direcţia Naţională Anticorupţie a avut atât momente mai bune, cât şi momente mai grele, dar în permanenţă a fost eficientă, devenind un model de organizare şi funcţionare pentru alte structuri anticorupţie din diverse state ale lumii. Obstacolele întâlnite nu ne-au doborât, ci ne-au făcut mai puternici. Şi, ca urmare a activităţii noastre, România a avut acces la fonduri europene de ordinul miliardelor de euro, iar pentru bugetul public au fost salvate resurse financiare de aceleaşi proporţii. (…) Activitatea noastră este o dovadă a patriotismului nostru. Asigurăm cetăţenii României că DNA este puternică şi nu va face paşi înapoi în lupta anticorupţie.’, a spus procurorul şef al DNA.