Preşedintele Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii, Cristian Erbaşu, a declarat, vineri, că o eliminare, la acest moment, a facilităţilor fiscale de care beneficiază industria de profil ar fi ‘extrem de nocivă’, adăugând că reducerea lor treptată din 2025, conform angajamentelor asumate prin PNRR de România, ar permite companiilor din domeniu să-şi deruleze proiectele în mod predictibil.
‘Este evident că industria este foarte îngrijorată de acest aspect, pentru că noi am avut o planificare pe 10 ani, între 2019 şi 2028. Pe de altă parte, sunt nişte asumări ale statului român – în PNRR ne-am asumat că din 2025 aceste facilităţi vor scădea treptat până în 2028. Am convenit şi aşa am simţit din partea Guvernului că o eliminare sau o diminuare a facilităţilor în acest moment ar fi extrem de nocivă pentru piaţă, pentru mediul investiţional şi, pe următoarea perioadă, un an, un an şi jumătate, sperăm să nu se acţioneze asupra acestor facilităţi, urmând, evident, aşa cum e prevăzut şi în PNRR, treptat, undeva, mai sunt încă patru ani, undeva la 25% în fiecare an să se reducă aceste facilităţi’, a afirmat Erbaşu, într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Victoria alături de ministrul Economiei, Radu Oprea.
Cristian Erbaşu a subliniat nevoia unei perioade de repoziţionare după momentul eliminării facilităţilor.
‘Ele nu erau prevăzute a fi, evident, pentru totdeauna şi în perioada aceasta companiile vor avea timp să finalizeze proiectele existente şi pentru următoarele proiecte să se pregătească ţinând cont de acest program de diminuare a facilităţilor fiscale. Deci, este o problemă de predictibilitate, astfel încât ambele părţi să fie pregătite’, a explicat el.
Cristian Erbaşu a participat, vineri, la Palatul Victoria, alături de alţi reprezentanţi ai domeniului, la consultări cu premierul Marcel Ciolacu, vicepremierul Marian Neacşu, ministrul Economiei, Radu Oprea, şi alţi miniştri pe tema schemei de ajutor de stat destinată industriei materialelor de construcţii ‘Constructplus’.
Guvernul a discutat în şedinţa de joi, în primă lectură, noua schemă de ajutor de stat destinată dezvoltării producţiei interne a materialelor de construcţii – ‘Constructplus’, pentru care ar urma să se aloce, pentru anul acesta, un buget de maximum 150 de milioane de euro, urmând să fie funcţională în ultimul trimestru al anului.