Coordonatorul Departamentului de Politici Publice al USR, Cristian Ghinea, a acuzat, joi, Guvernul de introducerea unei birocraţii care blochează plata banilor din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă către primari, proiectele fiind oprite din lipsă de fonduri.
‘Birocraţia introdusă de Guvernul Ciolacu blochează plata banilor din PNRR către primari, iar proiectele se opresc din lipsă de fonduri. Guvernul trebuie să modifice procedurile legate de transferul fondurilor din PNRR către primari, pentru ca aceştia să primească mai rapid banii şi să nu mai fie puşi în situaţia opririi lucrărilor. În plus, legea trebuie să permită primarilor să facă plăţi din bugetul local pentru lucrările desfăşurate, în aşteptarea fondurilor din PNRR, atunci când e nevoie de acest lucru’, a declarat Ghinea, potrivit unui comunicat de presă remis AGERPRES de USR.
Cristian Ghinea a adăugat că mulţi primari se plâng că nu primesc banii din PNRR pentru lucrări şi constructorii se opresc din treabă.
‘Ar vrea să pună bani de la bugetul lor până vin fondurile, dar nu au voie. Buba nu e că nu au venit tranşele de la Comisie – bomba asta va exploda anul viitor. Deocamdată, Guvernul nu a terminat banii din casă, cei 6 miliarde de euro aduşi de noi. Deci au bani, dar nu fac plăţile. (…) Primarii nu au voie să facă plăţi din bugetul lor. E interzis prin lege, te ia Curtea de Conturi la bastoane. Nu ai decât să ridici din umeri şi să vezi cum încetează ăia lucrul. Că de aia avem coaliţie de 70%, stabilă şi competentă, ca să muncească primarii să dezvolte România, nu?’, a completat fostul ministru.
Potrivit acestuia, primarii nu primesc banii din cauza blocajelor birocratice ale statului român, în condiţiile în care regulamentul PNRR e permisiv pentru integrarea rapidă a fondurilor în circuitul bugetar normal.
‘Durează mai bine de 2 luni de zile până când se scarpină MIPE sau Finanţele ca să facă transferul de bani în conturile Primăriilor şi abia apoi să ajungă la constructori, furnizori etc. Fără ca în timpul ăsta să fie vorba de vreo verificare a lucrărilor, ci doar despre bifat hârtii. De ce trebuie să se scarpine MIPE/MF preventiv? Nu trebuie. Aşa au vrut ei. Regulamentul PNRR este foarte permisiv şi fondurile trebuiau integrate în circuitul bugetar normal. Aşa am şi negociat cu Comisia. Orice iese din birocraţia românească trebuie să fie cu multe avize şi obsesie pentru control preventiv, altfel cum justifici că s-a umflat Ministerul cu 900 de posturi pe vremea lui Boloş (+ 30% personal umflat într-un an)’, a mai afirmat Ghinea.