La cinci zile de izbucnirea monstruosului scandal sexual din SNSPA, Facultatea de Științe Politice vine cu o reacție „întârziată”. Anunță măsuri împotriva discriminării de gen și a hărțuirii sexuale. Legat de tema „se știa”, conducerea facultății din cadrul SNSPA se apără. Spune că știa doar de afirmațiile sexiste făcute de Alfred Bulai de la cursuri, potrivit activenews.ro care preia evz.ro.
Scandalul sexual de la SNSPA în centrul căruia se află doi dintre cei mai cunoscuți sociologi din România, Alfred Bulai și Marius Pieleanu, este departe de a se stinge.
Procurorii aproape că nu fac față valului de plângeri pe numele lui Alfred Bulai, care vin cu zecile.
În acest context Facultatea de Științe Politice din cadrul SNSPA vine cu o reacție „nepermis de întârziată” în care din nou se subliniază că „nu se știa” și face promisiuni studenților.
„Stimate studente, stimați studenți ai Facultății de Științe Politice, în contextul mărturiilor recent publicate vă rugăm să citiți și mesajul nostru. Reacția a întârziat nepermis de mult. Rigorile comunicării în contextul anchetelor aflate în desfășurare ne-au limitat într-o oarecare măsură posibilitatea de a ne exprima”, se spune în mesajul postat pe politice.ro.
Comunicatul SNSPA, transmis într-un limbaj de lemn, începe cu următoarea formulare „ne asumăm responsabilitatea pentru a schimba ceea ce nu funcționează și pentru a ne asigura că Facultatea de Științe Politice este un spațiu sigur, unde aveți prioritate, unde vocea voastră este auzită”.
Merită adăugat faptul că în urmă cu cinci ani aproximativ 600 de studente au semnat o petiție, prin care au solicitat schimbarea codului de etică. Mai departe, SNSPA scrie că mulți dintre membri corpului profesoral au știut de derapajele profesorului Alfred Bulai, retras între timp din toate funcțiile.
Derapajele sociologului sunt catalogate în comunicat drept „sexiste, rasiste și homofobe”. Cât despre restul acuzațiilor, SNSPA invocă faptul că a fost vorba doar de zvonuri.
De asemenea, Școala Națională de Studii Politice și Administrative continuă pe ideea că nu au fost formulate plângeri. Deși, petiția amintită a fost semnată de aproximativ 600 de studente.
SNSPA nu și-a cerut scuze
În schimb, Facultatea de Științe Politice nu și-a prezentat scuze victimelor afectate de comportamentul de prădator sexual manifestat de Bulai. Cu toatea acestea, corpul profesoral cere dreptate pentru studentele abuzate de tandemul de sociologi Bulai-Pieleanu.
Mai mult decât atât, comunicatul respectiv nu conține nicio adresă sau un formular unde victimele să poată formula o plângere. Cu mențiunea că SNSPA și-a asumat misiunea de a „investiga cele întâmplate”. „Este de datoria noastră, ca membri ai acestei comunități academice, să investigăm cele întâmplate, să acționăm cu fermitate, să cerem dreptate pentru toate victimele și să sprijinim persoanele care au avut curajul să împărtășească experiențele traumatizante”, mai menționează SNSPA în comunicatul transmis pe Facebook, înțesat de numeroase comentarii.
ConducereaFacultății de Științe Politice, al cărei decan este conferențiariul Cristian Pârvulescu, s-a referit în mesajul său și la acuzația „se știa” care este pe buzele a zecilor de studente sau foste studente care s-au plâns de comportamentul abuziv al profesorilor universitari Bulai și Pieleanu.
„Ne simțim datori să oferim niște răspunsuri clare cu privire la afirmația prea frecventă că „toata lumea știa”. Mulți dintre noi știam despre unele afirmații care pot fi catalogate ca sexiste, rasiste și homofobe ale lui Alfred Bulai din cadrul cursurilor. În rest, auzeam doar zvonuri. Nu am primit plângeri.
Ceea ce “știam” nu este ceea ce am aflat cu indignare și dezgust din reportajul Snoop.ro. Amploarea și gravitatea situației, așa cum este detaliată de supraviețuitoarele abuzurilor reclamate depășește orice imaginație”, se spune în mesajul adresat studenților de la Științe Politice.
Promisiunile Facultății de Științe Politice
Conducerea Facultății mai sus amintite primite un set de măsuri.
- elaborarea unei strategii instituționale speciale de prevenire a hărțuirii și a oricărei forme de abuz;
- instituționalizarea unor activități concrete de prevenire prin programe de formare la nivelul facultăților;
- realizarea unei analize riguroase care să fundamenteze toate măsurile necesare pe care le putem adopta în FSP pentru a garanta sub toate aspectele un mediu sigur, bazat pe respect reciproc.
36 de profesori au semnat o scrisoare deschisă adresată conducerii Facultății de Științe Politice prin care cer „demisia imediată” a profesorului universitar.
Printre ei, și Elena Trifan, doctor în sociologie și cadru didactic asociat la SNSPA, fostă studentă a lui Alfred Bulai între 2008-2011, care apare și în investigația Snoop.ro ca martoră la abuzurile sociologului.