„Alegerile din 9 iunie au fost prezentate electoratului drept o victorie a Coaliției de guvernare PSD-PNL. La Europarlamentare, unde și-a spus cuvîntul votul politic, PSD-PNL a obținut 53%, iar la Consilii județene, unde s-au înfățișat separat, cele două partide fac împreună peste 60%”, scrie, pe site-ul canal33.ro, jurnalistul Ion Cristoiu.
„În declarațiile de după difuzarea exit-pool-urilor, liderii celor două partide au proclamat victoria Coaliției PSD-PNL.
Evident, judecînd după rezultatul la europarlamentare, a fost o victorie a Coaliției PSD-PNL. E greu de știut ce scor ar fi avut fiecare partid dacă mergeau separat.
Plusînd, liderii celor două partide au declarat votul drept o victorie a Democrației împotriva Extremismului.
În realitate, a fost vorba de o victorie a Coaliției PSD-PNL împotriva Democrației.
Esența democrației e dată de existența alegerilor libere. Și alegerile libere cuprind, în chip definitoriu, campaniile electorale libere. Un criteriu de apreciere de către Consiliul Europei a alegerilor dintr-o țară e dat de felul în care s-a desfășurat campania electorală. Într-o veritabilă democrație, campania electorală oferă fiecărui cetățean posibilitatea să ia cunoștință de programele partidelor, de dosarele candidaților, de raportul de forțe dintre partide. Alegerile pot fi libere în sine. Ele sînt apreciate drept nelibere, dacă într-un fel campania electorală e afectată de intervenția Puterii.
Desigur, campania electorală pentru 9 iunie 2024 n-a fost supusă ingerințelor din partea Puterii.
A fost ea o campanie liberă?
Evident, nu.
a) Comasarea alegerilor a însemnat modificarea datei pentru care erau programate alegerile locale. Din punct de vedere constituțional, ele trebuiau să se țină în septembrie 2024. Cu de la sine putere, fără a se consulta cu Opoziția, cu Societatea Civilă, cu Presa, Coaliția de guvernare le-a programat cu două luni mai devreme. Pentru Opoziție a fost o lovitură. Calculele celor din Opoziție plecau de la ținerea alegerilor locale în septembrie 2024, la termen. Programarea lor cu două luni mai devreme a luat pe nepregătite partidele de Opoziție. Ar fi fost normal ca ele să anunțe boicotarea alegerilor. Coaliția de la guvernare a încălcat grav regulile jocului democratic. Au modificat peste noapte legi după legi pentru ca scrutinul să le fie favorabil. Așa s-a ajuns la aberația de a avea pînă în septembrie în fiecare localitate unde primarul în funcție a pierdut doi primari și două consilii. Într-o veritabilă democrație, abuzul de putere al Coaliției ar fi produs zguduiri naționale. Boicotarea alegerilor de către Opoziție, mișcarea de stradă, proteste publice. La noi abuzul Puterii a stîrnit doar niște bombăneli. Unde sînt miile de ONG-uri care trăiesc din respectarea Democrației?
b) Comasarea alegerilor a făcut ca dezbaterea electorală să fie castrată de politic. S-a discutat despre termoficare, trafic, strîngerea gunoiului. În nici o clipă nu s-a discutat politică. Nici măcar politică internă.
În aceste condiții, campania electorală n-a existat practic din punct de vedere al politicii. Alegătorul a fost ținut în casă. Iar acolo unde a mers la vot, a votat la întîmplare sau mecanic, fără o minimă conștiință.
c) Sistemul instituțiilor de forță a creat Diversiuni menite a ocupa spațiul mediatic.
Pe primul loc se situează Diversiunea Coldea. Televiziunile mogulilor au profitat de scandal și au pus între paranteze confruntarea electorală.
La fel s-a întîmplat și în cazul Diversiunilor Nicușor Dan informator, AUR – partid penal.
Concluzia e sinistră:
La 34 de ani de la Căderea Comunismului în România Democrația a primit o lovitură năucitoare”, scrie Cristoiu.
Pe de altă parte, jurnalistul arată că „dacă putem vorbi de un politician care se detașează ca victorios acesta e Marcel Ciolacu. El a manevrat în așa fel încît principalul adversar – Gabriela Firea – să fie scos din jocurile de Putere din cadrul PSD”.
„Pentru aceasta Marcel Ciolacu a făcut următoarele mișcări:
a) A lansat drept „iepure” pe Cătălin Cîrstoiu, pe care l-a scos din joc la puțin timp.
b) A desemnat-o pe Gabriela Firea, deși postura de înlocuitor era pentru fosta primăriță dezavantajoasă.
c) A jucat la începutul campaniei comedia sprijinului dat Gabrielei Firea.
Dacă raportăm scorul PSD pe București la scorul Gabrielei Firea vom vedea o diferență în defavoarea Gabrielei Firea.
Un procentaj însemnat de PSD-iști din București au votat cu Nicușor Dan.
Cine i-o fi îndemnat să facă asta?”, se întreabă gazetarul.
Articolul Cristoiu: 9 iunie 2024 – ziua victoriei PSD-PNL împotriva românilor şi a democraţiei; la Bucureşti, Firea a fost „scoasă din schemă” chiar de Ciolacu apare prima dată în Ecopolitic.
Sursa: Ecopolitic.ro