Publicistul Ion Cristoiu afirmă că disputele din coaliţie privind stabilirea datei alegerilor prezidenţiale sunt de faţadă şi sunt de fapt destinate membrilor PNL şi PSD cărora Nicolae Ciucă şi Marcel Ciolacu le transmit mesajul că sunt intransigenţi şi nu cedează pretenţiilor celuilalt, scrie alephnews.ro.
Ion Cristoiu spune că în ultima şedinţă a coaliţiei, deşi a durat mult, PNL şi PSD nu au stabilit dacă alegerile prezidenţiale vor avea loc în septembrie sau la termen, în noiembrie, ceea ce înseamnă că ori data alegerilor e deja hotărâtă, ori nu s-au hotărât Ciucă şi Ciolacu.
“Avem pe scena politică două tipuri de relaţii în coaliţia de guvernare. Este relaţia dintre PSD şi PNL şi aşa cum lumea susţine, relaţia dintre Nicu şi Marcel (…) Tot ce se hotărăşte, se hotărăşte în cuplul Nicu şi Marcel. Noi nu avem de-a face cu două partide care decid în legătură cu destinul coaliţiei în organismele de conducere. Şi ultima întâlnire a coaliţiei a fost un fel de teatru (…) Nu poţi să negociezi ore în şir un lucru (…) Într-o parte era PSD, în cealaltă PNL. Unu cu Ciucă, unu cu Marcel. Şi chestiunea pusă în discuţie era: punem alegerile în septembrie sau sfârşitul lui noiembrie? Tertium non datur. Adică nu văd ce se putea discuta. (…) E clar că ori e hotărâtă data alegerilor, ori nu s-au hotărât cei doi (…) E o comedie, de fapt şi Ciucă vrea în septembrie, dar vrea să arate că nu a fost la cheremul PSD. Va fi de acord cu sfârşitul lui septembrie, începutul lui octombrie”, a afirmat publicistul luni seara, la emisiunea Gândurile lui Cristoiu, de la Aleph News.
Ion Cristoiu spune că Marcel Ciolacu i-a cerut ministrului de Interne, Cătălin Predoiu, să pregătească Hotărârea de Guvern privind stabilirea datei alegerilor prezidenţiale pentru a arăta că el este jupânul, ultimatum la care PNL nici nu a reacţionat.
“Este clar că a fost un joc de forţă pentru că e vorba de o hotărâre, o filă de text pe care nici nu trebuie să o pregăteşti. În loc de locale, scrii: alegerile prezidenţiale vor avea loc în data cutare şi cutare. A fost o demonstraţie de forţă prin care PSD a vrut să arate că el e jupânul, la care aţi văzut cum a reacţionat PNL. Nici n-a piuit. Chiar dacă nu se rupeau, măcar de dragul independenţei spuneau: mă, stai un pic, Marcel Ciolacu, suntem o coaliţie, nu putem să decidem ca în familia din sec. XVII, în care bărbatul decidea şi femeia asculta”, a susţinut publicistul.
În opinia sa, Ciolacu tratează PNL de pe poziţii de forţă pentru că ştie că că liberalii nu vor pleca de la guvernare, fiind prea târziu să mai iasă din coaliţia cu PSD.
„Marcel Ciolacu joacă tare, nu joacă la risc, pentru că ştie că la ora actuală PNL nu are forţa să se rupă. PNL va accepta zeci de lovituri de imagine ca aceasta pentru că e prea târziu să se rupă (…) Pe de o parte, Ciolacu a arătat PSD ce tip e el şi a dat şi o mică lovitură electorală pentru că şi Ciolacu are nevoie să arate că el este la ora actuală stăpânul ţării şi nu se teme de nimic (…) Nu văd nicio voinţă la PNL. Nu se leagă nimic. Cred că nici la PNŢCD nu am pomenit o asemenea blegeală, lipsă de voinţă, paralizie”, a explicat publicistul.
Ion Cristoiu mai spune că, spre deosebire de Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă nu se comportă ca un lider, el fiind cel care trebuia să reacţioneze la ultimatumul dat de Ciolacu lui Cătălin Predoiu.
“În PSD e într-adevăr un lider autoritar, dar chiar e lider. În cazul PNL, Ciucă nici nu e lider. Pe Marcel Ciolacu îl putem identifica cu Ceauşescu, dar Nicolae Ciucă e un fel de Gorbaciov, în perioada destrămării URSS. Cel care trebuia să reacţioneze la ofensa publică a lui Marcel Ciolacu trebuia să fie Nicolae Ciucă.(…) am înţeles, există o convenţie şi cu partenerul strategic şi anume să se facă totul să se păstreze coaliţia. Dar asta nu înseamnă că trebuie să fie o relaţie inegală, în sensul că PSD să facă ce vrea şi PNL, nu (…) Această stabilitate este un alt cuvânt pentru liniştea din perioada Iliescu. (…) stabilitatea a devenit un motiv de laşitate”, a punctat publicistul.
Ion Cristoiu nu exclude ca, după terminarea mandatului, Klaus Iohannis să revină la conducerea PNL, mai ales că prin candidatura sa la şefia NATO şi-a atins obiectivul de a arăta tuturor că domină în continuare viaţa politică, PNL şi sistemul.
“Nu consider că a fost un eşec (…) El a ştiu că nu are nicio şansă. Şi-a urmărit nişte obiective pe care le-a îndeplinit. Primul a fost să întreţină în rândul PNL şi al sistemului iluzia că nu va sfârşi ca Traian Băsescu. Lecţia Băsescu a fost o lecţie cumplită pentru viitorii preşedinţi. În ianuarie 2014, Traian Băsescu era atât de părăsit de sistem, încât fratele lui a fost arestat. Suntem în iulie şi Klaus Iohannis domină în continuare viaţa politică, PNL şi sistemul. El a urmărit prin acest joc abil să lase impresia pe plan intern că e pe cai mari.(…) Nu este exclus să revină în fruntea PNL”, a susţinut publicistul.
Ion Cristoiu mai spune că Nicolae Ciucă, Marcel Ciolacu şi Klaus Iohannis au stabilit deja ce se va întâmpla şi în cazul candidaturilor pentru Preşedinţia României, cine pe cine va susţine, ce se va întâmpla în turul al doilea al prezidenţialelor şi după.
“Din câte ştiu eu, sper să nu mă înşel, Nicu şi Marcel, sub conducerea naşului de la Cotroceni, au decis următorul lucru: vor candida amândoi, fără a pune la îndoială coaliţia, şi cine intră în turul al doilea este sprijinit de cel care a pierdut în turul 1, făcându-se o înţelegere între cele două tururi că cel care îi dă voturile celuilalt va deveni premier. Asta este înţelegerea. Deci tot ce fac liberalii este o comedie. Şi ei susţin această încălcare a democraţiei”, a afirmat publicistul.
Articolul Cristoiu: Liberalii nu au forţa să rupă coaliţia şi să plece de la guvernare, Ciucă nu e lider; PSD tratează PNL de pe poziţii de forţă ca să arate cine e „jupânul” apare prima dată în Ecopolitic.
Sursa: Ecopolitic.ro