AcasăPoliticaCristoiu: PSD şi PNL au făcut din eşecul Schengen o mare sărbătoare;...

Cristoiu: PSD şi PNL au făcut din eşecul Schengen o mare sărbătoare; am intrat cu un singur picior şi ai fi spus că ne-au făcut un mare cadou

Publicistul Ion Cristoiu afirmă că politicienii au speculat slăbiciunile românilor de a lua intrarea în NATO şi UE ca pe un cadou şi nu ca pe un drept, şi i-au păcălit transformând un eşec, aderarea la Schengen, într-un moment istoric, scrie alephnews.ro.

“Când s-a decis intrarea în Schengen cu un singur picior, eu am spus că se va face un aşa mare tărăboi încât românii vor fi convinşi că noi am intrat în Schengen. Dacă vă uitaţi la toată această atmosferă sărbătorească veţi vedea nişte lucruri dezastruoase despre România. Primul lucru dezastruos este că, deşi aveam dreptul la mai mult de atâţia ani, ni s-a dat o bucăţică din friptură şi noi suntem fericiţi. Este trăsătura caracteristică a poporului român. Marea majoritate a românilor nu ştie să pretindă. Adică, în contractul meu de cetăţean cu demnitarul, cu preşedintele intră că în orice moment preşedintele trebuie să-mi spună ce a făcut şi ce a dres. Preşedintele nu-mi spune şi eu sunt fericit când face şi el o conferinţă de presă”, a afirmat publicistul luni seara, la emisiunea Gândurile lui Cristoiu de la Aleph News.

“Noi nu trebuia să sărbătorim nici dacă intram cu totul. Pentru că un popor occidentalizat, europenizat putea să spună <bine mă, şi care e afacerea?> Noi privim tot timpul ca pe un cadou. S-a sărbătorit 20 de ani de la intrarea în NATO. (…) e o aniversare, da? Ea a luat caracterul <ce cadou ni s-a făcut>. Nu ni s-a făcut niciun cadou. Şi noi aveam interesul, şi ei aveau interesul. (…) Mult mai important era să le atragem atenţia românilor că nu a fost cadou. Admiterea în UE, admiterea în NATO (…) sunt rezultatul unui contract între un stat şi o alianţă în urma căruia câştigă şi statul, câştigă şi alianţa”, a susţinut publicistul.

Ion Cristoiu mai spune că alaiul de guvernanţi care a mers la inaugurarea noului terminal de pe aeroportul Timişoara a fost posibil şi pentru că românii nu au sancţionat la timp astfel de gesturi.

“S-au dus să inaugureze terminalul de la Timişoara pentru că noi suntem proşti. Când analize o păcălire eu nu mă refer la ăla care a păcălit, mă refer la celălalt. Problema este că dacă gestul politicienilor era respins de români şi pierdeau în sondaje în urma acestei deplasări, nu se mai duceau. Asta vreau să spun, că e o radiografie şi a poporului român. Şi în aceste condiţii lor le-a reuşit o chestie genială. Să facă un moment istoric dintr-un eşec, să prezinte un lucru anormal pentru că am intrat prea târziu, să ne facă să ne bucurăm şi, cel mai important, să prezinte ca şi cum noi am fi intrat (în Schengen cu totul)”, a afirmat publicistul.

Ion Cristoiu subliniază că guvernanţii au lăsat impresia că aderarea la Schengen şi cu graniţele terestre este ca şi rezolvată, ceea ce va duce la erodarea AUR, care s-a hrănit din ţinerea României, pe nedrept, la porţile Shengen.

“Dacă aţi observat tema intrării şi cu graniţele terestre e lasă că o rezolvăm noi mâine. Asta scade foarte mult din capitalul AUR. Suveraniştii s-au hrănit, şi pe drept cuvânt, din această întârziere a noastră că nu am fost admişi în Schengen şi că acum suntem doar cu un picior. E drept că nici vocea AUR nu s-a auzit, şi nici a restului Opoziţiei. Misiunea politicianului este să te păcălească. Problema este că depinde dacă te laşi sau nu păcălit. Noi ne-am lăsat, asta e viaţa”, a subliniat publicistul.

„În România aceasta eternă este greu să faci şi un podeţ”

Ion Cristoiu nu crede în promisiunile politicienilor şi susţine că, din acest punct de vedere, ar trebui interzise marile proiecte în România pentru că nu are cine să le facă.

“Nu sunt atent la promisiuni pentru că ştiu că nu le îndeplineşte niciunul.  Cred că în România nu planurile sunt importante, nici măcar pornirea lor, ci supravegherea îndeplinirii lor. În România aceasta eternă este greu şi să faci un podeţ. Dacă aţi observat, cei care vin, şi la Primăria Capitalei spun vom face, vom drege şi după un an-doi, nu fac absolut nimic. Cred, din acest punct de vedere, ar trebui interzise proiectele mari pentru că nu ai cum să le faci. Cum era Oprescu cu autostrada suspendată? Era clar că nu are cum să o facă, deşi în alte locuri există. Toate aceste proiecte mari pe care şi le-au propus, pe care şi le-a propus şi Nicuşor Dan, noi nu trebuia să le credem de la început pentru că presupunea o maşinărie care în România nu funcţionează”, a explicat publicistul.

Ion Cristoiu remarcă, totodată, talentul românilor de a fenta, de a eluda o solicitare sau o indicaţie, motiv pentru care e foarte greu să realizezi un feedback pentru a şti cum să acţionezi, ca autoritate.

“O altă nenorocire întruchipată de poporul român e că el nu zice NU. De exemplu, la sârbi le zici <domne, de mâine toată lumea merge fără pălărie>. Şi ăia spun <nu, nu vrem>. Şi atunci tu ştii. Ai noştri spun DA, , <nu e nicio problemă, dacă vreţi mergem şi fără cap>. Şi imediat se gândesc cum să eludeze. Niciodată nu ştii la noi care e feedback-ul. Adică, ăia au de gând să facă? Nu au de gând şi atunci tot efortul nu e pentru îndeplinirea indicaţiei, ci pentru a o fenta, pentru a o lucra şi la sfârşit vei descoperi că din indicaţia ta cu pălăria a ieşit că trebuie să meargă în pantofi”, a mai spus publicistul.

Articolul Cristoiu: PSD şi PNL au făcut din eşecul Schengen o mare sărbătoare; am intrat cu un singur picior şi ai fi spus că ne-au făcut un mare cadou apare prima dată în Ecopolitic.

Sursa: Ecopolitic.ro

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks