Jurnalistul şi analistul politic Ion Cristoiu a spus, într-o emisiune la Smart tv, că este extrem de grav şi îngrijorător dacă NATO, cu tot sistemul său mondial mult lăudat de supraveghere şi monitorizare, nu a ştiut „în secunda doi” de unde a pornit racheta care a căzut în Polonia, ucigând doi oameni, scrie alephnews.ro.
De asemenea, gazetarul a criticat dur şi reacţia „la cald” a mass-media care, în loc să fie precaută şi să îndemne la calm, să verifice informaţiile, mai avea un pic şi cerea intrarea României în război cu Rusia.
„Daca liderii NATO, în frunte cu Klaus Iohannis, nu ar fi stiut la 2 minute ce e asta, noi trebuie sa ne varam in grote pentru ca s-a petrecut pe teritoriul NATO, nu in Alaska’ Publicistul Ion Cristoiu afirma ca racheta prabusita in Polonia a facut parte dintr-un exercitiu deoarece este putin probabil ca NATO sa nu fi stiut ce se intampla pe teritoriul sau in conditiile razboiului din Ucraina si a unei monitorizari stricte. Au fost mai multe scopuri ale acestei manevre. Daca liderii NATO, in frunte cu Klaus Iohannis, nu ar fi stiut la 2 minute ce e asta, noi trebuie sa ne varam in grote pentru ca s-a petrecut pe teritoriul NATO, nu in Alaska, era intr-un climat in care se supravegheaza totul, in care trebuie sa fii foarte atent, in care s-a stiut. Un avion NATO a monitorizat orice traiectorie de racheta. Si daca tragi cu arma la nunta, se monitorizeaza. Pai daca noi credem ca NATO, cu toata masinaria ei de supraveghere planetara nu au stiut la un minut ei au stiut si cand a pornit racheta pentru ca a fost lansata gresit, potrivit anchetei. Deci nici macar nu a fost o racheta ucraineana care a lovit una ruseasca. Deci a pornit de la ucraineni. Au dat-o din greseala. Daca NATO nu ar fi stiut la un minut sau chiar in timpul traiectoriei, atunci noi trebuie sa fugim”, a afirmat publicistul vineri seara la emisiunea Gandurile lui Cristoiu de la SMART TV.
Ion Cristoiu spune ca unul din scopurile acestui exercitiu a fost testarea solidaritatiii NATO si a presei, aceasta din urma oferind o concluzie nelinistitoare: a indemnat la razboi, nu la prudenta. In primul rand a fost scopul unui mare exercitiu sa vada mecanismul daca in cazul in care Rusia ar ataca. S-a verificat solidaritatea aliantei, nimeni nu a iesit din front. S-a testat presa si, dupa parerea mea, concluzia a fost nelinistitoare si anume ca presa a indemnat la razboi. O mare problema pe care o vor avea occidentalii va fi ca toti sunt viteji. Presa nu a indemnat la prudenta. Marea presa a lumii a indemnat sa activam articolul 5, sa cutare hai sa vedem la Romania. Dvs stiti ca e o chestiune de siguranta nationala? Da o televiziune stirea ca 20 de romani au fost macelariti de unguri in Covasna. Si in loc sa vina o alta televiziune sa zica ba, stai, zice nu, si amplifica, si amplifica si asa incalzesti opinia publica. Ca si in martie 1990, romanii se duc cu furcile sa-i bata pe aia. Si asta a fost un test pentru ca oricit ai incerca tu sa tii sub control, nu tii opinia publica. Si a mai avut si acest rol de a mai activa razboiul, care s-a impotmolit mediatic”, a explicat publicistul.
Ion Cristoiu mai spune ca o alta concluzie a ceea ce s-a intamplat marti in Polonia este ca atata timp cat este razboi, totul este posibil. O alta concluzie care nu are nicio legatura cu politicienii. Cata vreme acolo e razboi, totul e posibil. Una din concluzii pe care ar fi trebuit sa o traga multi oameni e hai sa terminam. Este imposibil sa nu se intample. Nu stii. Putea racheta sa cada peste Varsovia. Cade prost o racheta, s-a vazut ca nu verifica nimeni, ca reactiile sunt emotionale si oricand se poate intampla ceva acolo. Dar nu cred ca se va incheia, contrar iluziilor de la noi”, a conchis publicistul, conform alpehnews.ro.
Articolul Cristoiu spune că presa a ajuns să îndemne la război şi în loc să verifice informaţiile, amplifică conflictele: „Dă o televiziune ştirea că 20 de români au fost măcelăriţi de unguri în Covasna şi în loc să vină o altă televiziune să zică „bă, stai”, zice nu, şi amplifică, şi amplifică şi aşa încălzeşti opinia publică; ca şi în martie 1990, românii se duc cu furcile să-i bată pe aia, şi asta a fost un test pentru că oricât ai incerca tu să ţii sub control, nu ţii opinia publică. Şi a mai avut şi acest rol de a mai activa războiul, care s-a împotmolit mediatic” apare prima dată în Ecopolitic.