Ploieşti, 29 sep/ Agerpres/- Consiliul Judeţean (CJ) Prahova a aprobat, joi, trecerea CET Brazi şi a reţelei primare de transport a agentului termic în domeniul public al municipiului Ploieşti, decizia fiind luată în contextul crizei apei calde care durează de aproape două luni şi la mai mult de o lună după ce Consiliul Local (CL) Ploieşti a cerut acest transfer.
Proiectul privind trecerea din domeniul public al judeţului Prahova în domeniul public al municipiului Ploieşti a bunurilor aferente sistemului de producere, transport şi distribuţie energie termică şi apă caldă a fost aprobat în cadrul şedinţei ordinare a forului, fiind înregistrate un vot împotrivă şi două abţineri.
‘Prin Hotărârea Consiliului local al municipiului Ploieşti nr. 358/25.08.2022 s-a aprobat solicitarea trecerii din domeniul public al Judeţului Prahova în domeniul public al Municipiului Ploieşti a bunurilor imobile şi mobile aferente sistemului de producere, transport şi distribuţie energie termică şi apă caldă, cu modificările ulterioare. Având în vedere că aceste bunuri sunt necesare pentru producerea transportul agentului termic şi a apei calde destinate locuitorilor municipiului Ploieşti, propunem încetarea uzului şi interesului public judeţean a bunurilor respective şi transmiterea acestora din domeniul public al judeţului Prahova în domeniul public al municipiului Ploieşti, inclusiv cu toate mijloacele fixe şi obiectele de inventar necesare funcţionării SACET’, se arată în raportul aferent proiectului de hotărâre.
În protocolul de predare-primire se va specifica faptul că nu există datorii (utilităţi, debite etc), bunurile în cauză nu sunt grevate de sarcini, nu fac obiectul unor litigii aflate pe rolul instanţelor de judecată, predarea/preluarea făcându-se cu respectarea situaţiei juridice actuale, dovada făcându-se cu înscrisuri.
De asemenea, bunurile care nu sunt în stare de funcţionare vor rămâne în custodia Consiliului Judeţean Prahova până la finalizarea lucrărilor necesare asigurării stării de funcţionare a acestora.
În sala de şedinţe a CJ s-a aflat şi primarul Ploieştiului, Andrei Volosevici, care a avut un schimb de replici cu preşedintele CJ, Iulian Dumitrescu.
Astfel, Dumitrescu a spus, la un moment dat, că a fost la ANRE împreună cu un consilier local pentru ‘licenţa provizorie’ a societăţii de termoficare a Ploieştiului, întrebând retoric ‘unde era Volosevici’. În context, primarul a întrebat ironic pe ce societate s-a cerut această licenţă.
‘Nu am solicitat nicio licenţă, aţi înţeles greşit. Când mergeţi să depuneţi o licenţă, domnul Volosevici, dacă staţi în birou şi nu vă interesează ce trebuie să depuneţi acolo, dacă staţi în birou şi nu vreţi să aflaţi cât o dura până vă dă ANRE-ul licenţa aia sau, dacă ştiţi, vă rog să spuneţi, pentru că eu ştiu, de exemplu, câte zile durează licenţa provizorie după ce depuneţi’, a replicat Dumitrescu.
‘Eu o obţin în mod sigur după ce am serviciul, care înseamnă şi CET-ul…(…) Ultima oară când am verificat, abia acum ne transferaţi ceva din el. Doi, eu nu am venit să mă cert cu dvs (…)…am venit doar să vă spun: comisia e aici. Ni-l daţi, hai acum să îl luăm’, a replicat primarul Ploieştiului.
În şedinţa din 25 august, în care s-a cerut transferul CET Brazi, consilierii locali ploieşteni au aprobat şi înfiinţarea unei societăţi- Termo Ploieşti SRL- care să gestioneze serviciul de termoficare în sistem centralizat din oraş.
Proiectul de hotărâre întocmit în acest sens a fost iniţiat de consilieri de la aproape toate partidele reprezentate în CL Ploieşti, iar şedinţa a fost convocată de consilieri.
Criza apei calde a debutat la 1 august, iar în această perioadă primarul Andrei Volosevici a acuzat public de mai multe ori faptul că întregul scandal este orchestrat pentru discreditarea sa.