Crucile de pe mormintele soldaţilor români din Cimitirul Eroilor din Alba Iulia, în prezent înclinate, deteriorate sau rupte, vor fi înlocuite, printr-o investiţie de peste 670.000 de lei, cu unele din beton armat, de către o firmă din judeţul Galaţi, care are la dispoziţie opt luni să finalizeze lucrările, potrivit contractului semnat marţi cu municipalitatea.
‘Astăzi am semnat contractul de Intervenţii asupra crucilor şi aleilor la Cimitirul Eroilor din municipiul Alba Iulia. Aceste lucrări sunt impetuos necesare având în vedere că monumentele funerare au fost afectate de infiltraţii de apă, plăcile care le îmbracă prezintă fisuri şi au tendinţa de a se detaşa, majoritatea crucilor sunt înclinate, ciobite sau sparte, înscrisurile de pe cruci nu sunt vizibile, iar în dreptul parcelei veteranilor lipsesc aleile amenajate, iar cele existente sunt denivelate sau deteriorate’, a anunţat primarul Gabriel Pleşa, pe pagina sa de Facebook.
Edilul a adăugat că lucrările, în valoare de 677.600 de lei fără TVA, vor fi realizate de o firmă din Tecuci, judeţul Galaţi. Termenul de execuţie şi finalizare a lucrărilor este de opt luni de la data înscrisă în ordinul de începere al lucrărilor.
În luna septembrie, Primăria Alba Iulia a lansat în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) procedura de atribuire a unui contract în valoare estimată de 770.000 de lei, prin care se vor executa lucrări de înlocuiri cruci, mai exact pentru 337 de morminte, şi reparaţii curente la Cimitirul Eroilor din municipiu.
Iniţial, în iunie, administraţia locală demarase procedurile în SEAP pentru căutarea unei firme care să înlocuiască atât cele 337 de cruci ale eroilor români, cât şi cele de pe mormintele soldaţilor sovietici, în număr de 110. ‘Se vor repara monumentele, se vor înlocui crucile, atât ale eroilor români, 337 bucăţi, cât şi ale soldaţilor sovietici, 110 bucăţi’, se preciza la vremea respectivă. La începutul lunii iulie, Primăria a decis însă anularea procedurii privind achiziţia lucrărilor de reparaţii la Cimitirul Eroilor. Decizia a fost luată pe motiv că ar fi existat anumite încălcări ale prevederilor legale.
Noile cruci vor fi executate din beton armat şi se vor fixa în grinzi din beton armat, îngropate în pământ. Pe fiecare cruce, toate vopsite în culoarea albă, se vor fixa plăcuţe din marmură pe care se vor inscripţiona datele de identificare ale soldatului îngropat.
În partea superioară a cimitirului, în dreptul parcelei veteranilor, se va realiza o alee de-a lungul mormintelor, din dale şi borduri de beton. De asemenea, se vor repara aleile laterale existente dintre morminte.
Totodată, se va confecţiona şi amplasa un panou informativ din plexiglas cu suport din ţeavă de inox fixat în beton, care va cuprinde schiţa de amplasare a mormintelor, numele şi prenumele eroilor în ordine alfabetică, cu rândul şi numărul de mormânt unde este înmormântat.
Cimitirul Eroilor din Alba Iulia a fost amenajat, după al Doilea Război Mondial, în majoritate cu morminte de soldaţi români şi sovietici.
Printre cei îngropaţi aici se află şi fiul cel mic al lui Mihail Sadoveanu, sublocotenent Paul Mihu (Mihuţ) Sadoveanu, mort în septembrie 1944, la 24 de ani, în apropiere de Turda, într-o luptă cu trupele germane şi maghiare. Deoarece familia sa nu s-a putut deplasa la Alba Iulia, trupul neînsufleţit al acestuia a fost adus la şi înmormântat aici de către avocatul Ionel Sava, un nepot al lui Ionel Pop, apropiat al lui Mihail Sadoveanu. AGERPRES / (AS – autor: Marinela Brumar, editor: Marius Frăţilă)