AcasăStiri generaleCseke Attila: Codul urbanismului ar putea ajunge peste o lună în şedinţă...

Cseke Attila: Codul urbanismului ar putea ajunge peste o lună în şedinţă de Guvern; va prevedea proceduri de simplificare

Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila, a declarat miercuri că peste o lună Codul urbanismului ar putea ajunge pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern, urmând să fie transmis Parlamentului spre dezbatere.

El a menţionat, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Palatul Victoria, că proiectul va prevedea proceduri de simplificare, respectiv de evitare a dublării unor documentaţii tehnico-economice.

Precizările au fost făcute după ce ministrul a fost întrebat cum va fi simplificată procedura de avizare a solicitărilor de finanţare venite din partea autorităţilor, în vederea consolidării clădirilor cu risc seismic.

‘Sunt două aspecte aici. Primul aspect se referă la această procedură de avizare pe care guvernul doreşte să o scurteze şi care va fi reglementată în noul cod al urbanismului, de fapt primul cod al urbanismului al României, unde suntem pe circuitul de avizare interministerială şi mai avem cele două avize finale, astfel încât sperăm într-o lună de zile să putem să intrăm cu acest proiect legislativ în şedinţa de guvern, apoi va fi transmis spre dezbatere şi aprobare Parlamentului. În acest proiect legislativ se vor prevedea proceduri de simplificare, respectiv de evitare a dublării unor documentaţii tehnico-economice’, a spus Cseke.

El a adăugat că, spre exemplu, în cazul unei investiţii importante, procedura actuală prevede depunerea studiului de fezabilitate şi a proiectului tehnic. Cseke a menţionat că, în realitate, între aceste două documente tehnico-economice nu există ‘mari diferenţe’.

‘Sunt (diferenţe, n.r.), dar nu sunt semnificative. Dar sunt consumatoare şi de bani, de resurse financiare, şi sunt consumatoare şi de timp, astfel încât studiul de fezabilitate, pe proiectul codului urbanismului, va deveni exact ceea ce îi spune numele, un studiu care vorbeşte de fezabilitatea acelui proiect şi rămâne ca proiectul tehnic să fie cel care detaliază toate lucrările şi toate componentele obiectivului de investiţii propus. Adică, în codul urbanismului vor fi nişte mecanisme care simplifică în timp şi, evident, şi ca resursă financiară, aceste proceduri’, a precizat el.

În ce priveşte proiectele de consolidare a clădirilor în cazul cărora a fost semnat deja contractul de finanţare, ministrul a pledat pentru o monitorizare şi susţinere a autorităţilor locale.

‘Cea mai bună metodă şi cel mai bun loc pentru acest lucru este colegiul prefectural, unde sunt toate serviciile deconcentrate la nivelul judeţului – că vorbim de Ministerul Culturii, de Ministerul Mediului, vorbim de I.S.C., vorbim de toate autorităţile statului care trebuie să avizeze proiectul respectiv al primăriei din municipiul sau din oraşul respectiv – şi acolo se poate monitoriza şi împinge mult mai rapid posibil. Adică, până când avem Codul urbanismului, aceste investiţii care pot porni trebuie monitorizate. Autorităţile locale vor fi sprijinite de către guvern, dar, în acelaşi timp, încă o dată aş accentua, şi autorităţile locale trebuie să se implice mult mai serios în acest proces de consolidare de risc seismic’, a declarat Cseke Attila.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks