Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a declarat miercuri că nu există o decizie în coaliţie cu privire la supraimpozitarea salariilor sau introducerea impozitării progresive, adăugând că Ministerul Finanţelor va face o analiză ‘pe cifre’ şi ulterior va fi anunţată o soluţie.
‘Aici va fi o discuţie în coaliţie pe baza cifrelor care s-au cerut şi va fi o decizie a coaliţiei pe care, evident, dacă mă întrebaţi, ca ministru aparţinând UDMR, o să o susţinem şi o să o respectăm. (…) Vom avea o discuţie bazată pe cifre. Până când nu avem aceste cifre, discuţia este puţin posibilă, dar este teoretică’, a afirmat Cseke Attila, întrebat în legătură cu supraimpozitarea salariilor care depăşesc salariul preşedintelui.
El a spus că trebuie aşteptată analiza Ministerului de Finanţe, adăugând că poziţia UDMR va fi făcută publică atunci când va fi definitivată analiza pe cifre.
‘Analiza se face pe cifre şi decizia se ia pe baza analizei. Eu nu pot să anunţ o decizie care nu se bazează pe analiză, iar analiza nu se bazează pe cifre. Nu avem această decizie în coaliţie nici pe public, nici pe privat. Am avut o primă discuţie (…), se aduc nişte documente, analize de la Ministerul de Finanţe, de la Ministerul Muncii, dacă trebuie. Pe baza cifrelor, reluăm această decizie. Nu s-a luat nicio decizie cu privire la această măsură. (…) Sunt discuţii cu privire la tot sistemul de salarizare în România, din câte ştiu, şi sistemul de impozitare este unic, din ceea ce ştiu, deşi nu este domeniul meu. (…) Această discuţie (…) când se prezintă, se discută în coaliţie, coaliţia va decide’, a adăugat ministrul.
Cseke Attila a fost întrebat despre poziţia preşedintelui UDMR, Kelemen Hunor, exprimată în 2019 cu privire la introducerea unui impozit progresiv.
‘Domnul preşedinte Kelemen Hunor, dacă nu mă înşel, în 2019 a avut o propunere, nu spun similară, dar asemănătoare cu ceea ce s-a făcut ca propunere în coaliţie. Dar, încă o dată, decizia se va baza pe o analiză pe cifre şi pe o decizie a coaliţiei. Până când nu avem aceste două elemente, o soluţie nu poate fi anunţată, respectiv definitivată’, a mai spus Cseke Attila.
În privinţa faptului că UDMR s-ar fi opus faţă de interzicerea cumulului pensie-salariu, Cseke Attila a menţionat: ‘Domnul preşedinte Kelemen Hunor a făcut o nuanţă, totuşi’.
‘Nu a spus că suntem împotriva interzicerii, a spus că modalitatea de a propune această interzicere a cumulului pensiei cu salariul prin ordonanţă de urgenţă a fost deja o dată declarată neconstituţională şi s-ar putea să se repete această situaţie. Şi am cerut o analiză cu privire la modalitatea de implementare a acestei măsuri, şi anume aceea pe cale legislativă, prin Parlament’, a adăugat ministrul.