inistrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila, a susţinut, joi, în cadrul lucrărilor Universităţii de Vară de la Băile Tuşnad, că posibilităţile de a investi nu trebuie să fie limitate de criză, punctând faptul că în România ar trebui să existe companii naţionale de importanţă strategică, aflate în proprietatea statului, care să ofere protecţie populaţiei în situaţii de criză.
‘Criza nu ar trebui să limiteze posibilităţile noastre de a investi pentru că investiţiile ţin în viaţă economia. Eu, ca ministru de specialitate, nu pot să văd altfel lucrurile’, a spus Cseke, în cadrul dezbaterii cu tema ‘Înainte de furtună, după furtună?- Inflaţie, preţul energiei, recesiune’.
Ulterior, ministrul Dezvoltării a declarat, pentru AGERPRES, că este de părere că Guvernul a făcut foarte bine atunci când a prioritizat investiţiile ca fiind unul dintre domeniile care pot să ne facă să trecem mai uşor prin actuala criză, ‘chiar dacă nu va fi uşor’.
În cadrul dezbaterii, Cseke Attila a detaliat programele implementate de ministerul pe care-l conduce şi a arătat că s-a reuşit eliminarea birocraţiei şi a problemelor administrative în accesarea de fonduri şi derularea investiţiilor.
‘Eu cred că am păşit pe calea cea bună, nu contractăm credite, ci deblocăm fonduri şi lansăm investiţii care dau un imbold creşterii economice’, a spus Cseke.
Ministrul Dezvoltării a vorbit şi despre problema creşterii preţurilor la materiale de construcţii, dar şi despre lipsa forţei de muncă la investiţiile majore din construcţii, cu care se confruntă antreprenorii.
În contextul în care la dezbatere s-a discutat despre măsura luată de Ungaria, care a impus un preţ administrativ la combustibil, Cseke a opinat că şi în România ar trebui să existe companii naţionale de importanţă strategică, care să fie controlate şi aflate în proprietatea statului, prin care statul ar putea să ofere protecţie şi sprijin populaţie, în perioade de criză.
Într-o declaraţie pentru AGERPRES, ministrul Dezvoltării a explicat că situaţiile din cele două ţări sunt diferite, în Ungaria statul păstrând pârghiile în compania naţională de stat în domeniul petrolului şi având posibilitatea de a interveni pe piaţă, lucru care în România nu s-a întâmplat.
‘În România, lucrurile s-au desfăşurat un pic altfel şi nu vreau foarte mult să ne întoarcem în istorie, în sensul în care să analizăm ceea ce s-a întâmplat. În România, statul nu a păstrat participaţia majoritară a companiei de stat, pe vremuri Petrom, şi atunci posibilităţile sau măsurile de intervenţie oarecum sunt altele decât în cazul în care ai avea principalul actor pe piaţă în mâinile statului. Acesta a fost contextul în care m-am referit la necesitatea – şi evident susţin acest lucru – ca pe anumite pieţe, cum este piaţa energetică, domeniul energetic şi domeniul economiei, statul trebuie să fie un stat puternic’, a spus Cseke Attila.
La dezbaterea de la Băile Tuşnad a participat şi ministrul de Finanţe din Ungaria, Varga Mihály, care a vorbit despre contextul economic actual, generat de războiul din Ucraina, susţinând că Europa este principalul perdant al acestei situaţii.
‘Europa e principalul perdant, în fapt, e slăbită de propriile sancţiuni şi se pune din ce în ce mai mult problema dacă Uniunea Europeană va supravieţui sancţiunilor sau nu’, a arătat ministrul ungar de finanţe.
Acesta a prezentat şi măsurile luate de guvernul de la Budapesta, cum ar fi plafonarea preţului la combustibil sau la alte produse, protejarea familiilor sau derularea unor proiecte strategice în anumite domenii.
El a mai precizat că în domeniul apărării naţionale Ungaria a investit foarte puţin şi încearcă să recupereze pentru că e nevoie ‘de forţe de apărare care să îţi protejeze populaţia’.
Lucrările Universităţii de Vară de la Băile Tuşnad au început miercuri, 20 iulie, după ce doi ani evenimentul a fost anulat din cauza pandemiei. Cel mai aşteptat moment al manifestării este discursul premierului Ungariei, Viktor Orban, programat să aibă loc sâmbătă, 23 iulie.
De altfel, Viktor Orban a postat joi, pe Facebook, că a pornit către ‘Tusvanyos’, aşa cum este cunoscută Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad, în mod obişnuit el având, vineri, mai multe întâlniri la care presa nu are acces.