AcasăStiri generaleCseke Attila: Pe anumite domenii de expertiză în construcţii s-a format o...

Cseke Attila: Pe anumite domenii de expertiză în construcţii s-a format o adevărată castă

Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la Cluj, că pe anumite domenii de expertiză în construcţii, cum este cazul securităţii la incendii, s-a format o adevărată castă, iar sistemul va fi schimbat radical.

‘O altă chestiune este legată de problema experţilor şi verificatorilor din domeniul de construcţii, unde avem următoarea situaţie: experţi pe diverse domenii de construcţii avem 572 în România, din care 51% au vârsta de peste 70 de ani, 22% au vârsta între 60 şi 70 de ani. Cu respectul pentru generaţia mai în vârstă, această perspectivă nu este una îmbucurătoare, care va trebui schimbată, prin posibilitatea accesului în acest domeniu al expertizei pe construcţii şi pentru tineri sau mai tineri specialişti. Din păcate, pe anumite domenii de expertiză, cum este securitatea la incendiu, unde este situaţia cea mai evidentă, s-a format o adevărată castă, în care nu poţi intra. Sunt numai anumiţi experţi care fac această expertiză. În total, pe securitatea la incendiu astăzi sunt 41 de experţi, din care 18 sunt în Bucureşti, iar în 24 de judeţe nu avem niciun expert în securitate la incendiu’, a declarat Cseke Attila.

El a explicat că pentru construcţiile publice această expertiză este obligatorie ca să poată continua investiţia, dar că ea este întârziată chiar luni de zile, pentru că sunt prea puţini experţi.

‘De ce s-a ajuns aici? Pentru că sistemul de examinare a creat posibilitatea existenţei acestei caste, care în mare parte sunt foşti angajaţi din domeniul ISU, al pompierilor, oameni de specialitate, dar care nu au lăsat posibilitate de intrare în acest domeniu şi altora, pentru că examinarea era făcută în aşa fel încât ei îi examinau pe cei care doreau să intre. În ultimii trei ani nu s-a făcut niciun examen şi, când s-au făcut examene, cam toţi candidaţii au fost respinşi. Acest sistem va fi radical modificat’, a punctat ministrul.

El a mai spus că una din marile provocări ale MDLPA este partea de normative de construcţii.

‘Aceste normative trebuie aliniate pentru nivelul anilor 2020-2024, dacă vorbim de acest mandat guvernamental, şi avem un număr de 44 de normative de construcţii, pe care dorim în acest mandat să le actualizăm’, a precizat Cseke Attila.

În context, ministrul Dezvoltării a amintit de programul de construcţie de creşe, ‘care este un program ambiţios, dar perfect realizabil şi foarte necesar României, suntem pe ultimul loc în UE la numărul de locuri disponibile în creşe’, precum şi de ‘un program naţional de cadastrare pentru autorităţi locale, care presupune alocarea către 2.371 de UAT-uri a câte 160.000 de lei pentru cadastrare sectorială’.

Cseke Attila a fost prezent, joi şi vineri, în judeţul Cluj, unde, printre altele, a vizitat trei obiective de investiţii: o biserică de 650 de ani din Turda, o sală de sport din acelaşi municipiu şi viitorul sediu al Academiei de Muzică ‘Gheorghe Dima’ din Cluj-Napoca, ultima însemnând o investiţie de 128 de milioane de lei.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks