test
Acasă55Cseke Attila: S-a aprobat un proiect de OUG care vine să operaţionalizeze...

Cseke Attila: S-a aprobat un proiect de OUG care vine să operaţionalizeze reforma de acces la funcţia publică

Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a declarat că în şedinţa de Guvern de miercuri s-a aprobat un proiect de ordonanţă care se referă la accesul în funcţia publică de debutant şi înalt funcţionar public.

‘S-a aprobat, la propunerea Ministerului Dezvoltării, un proiect de ordonanţă de urgenţă care vine să operaţionalizeze reforma de acces la funcţia publică, aşa cum această reformă este prevăzută în Codul administrativ. Practic, vorbim despre posibilitatea, respectiv obligativitatea, de anul viitor, ca pe două paliere şi anume de acces în funcţia publică de debutant şi respectiv cealaltă limită a funcţiei publice – înalţii funcţionari publici – accesul în aceste funcţii publice să se facă printr-un sistem pe care Codul administrativ îl numeşte program-pilot. Acest program-pilot prevede două etape bine delimitate. Prima etapă este de recrutare, care este un concurs naţional în urma recrutării unui număr de candidaţi pentru aceste două categorii de funcţionari publici, debutanţi şi înalţi funcţionari publici. Urmează apoi ocuparea posturilor propriu-zise în autorităţile şi instituţiile publice, fie că sunt centrale, fie că sunt locale. Se face printr-un concurs organizat la nivelul instituţiei respective’, a spus ministrul Dezvoltării, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

El a adăugat că ordonanţa adoptată de Guvern prevede procedurile prin care se va face accesul în funcţia publică în 2023.

‘Programul-pilot trebuie să se desfăşoare până în 30 iunie 2023, urmând ca după aceea să existe o analiză ex-post a experienţei acumulate, cu posibilitatea de extindere a acestui sistem de acces în funcţia publică şi pe alte paliere. Procedura prevăzută este destul de simplă, în sensul în care toate autorităţile publice vor trebui să prevadă între funcţiile publice vacante cel puţin 10% ca fiind funcţii publice pentru debutanţi, astfel încât să existe necesarul de funcţii pentru care să se desfăşoare acest program-pilot’, a menţionat Cseke Attila.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks