Acasă55Cseke Attila spune că se doreşte eliminarea unor restricţii pentru rezolvarea problemei...

Cseke Attila spune că se doreşte eliminarea unor restricţii pentru rezolvarea problemei arhitecţilor şefi

Ploieşti, 17 iun/ Agerpres/ – Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA), Cseke Attila, a declarat joi, la Ploieşti, că se lucrează la un proiect de act normativ menit să rezolve problema arhitecţilor şefi din UAT-uri, în acest sens urmând să fie eliminate o serie de restricţii.

Potrivit acestuia, la nivelul ţării sunt 3.228 de unităţi administrativ-teritoriale (UAT) şi 184 de arhitecţi şefi.

‘Astăzi, în România, avem 184 de arhitecţi şefi în toată ţara din 3.228 de UAT-uri. Am ajuns aici şi datorită condiţiilor de acces la concursul pentru funcţia de arhitect şef, unde sunt nişte limitări pe care noi dorim să le eliminăm. În primul rând, este vorba despre necesitatea, pe actuala reglementare, de a avea… candidatul să aibă un atestat RUR – Registrul Urbaniştilor Români. Acest atestat este deţinut astăzi de sub 2.000 de persoane, de arhitecţi. De asemenea, sunt câteva restricţii legate de vechimea în specialitate pe care dorim să le micşorăm şi nu în ultimul rând, ceea ce au invocat şi primarii a fost – şi venim, dacă vreţi, în aşteptarea acestei dorinţe – aceea de a creiona un temei legal de colaborare între autorităţile locale în interiorul, de exemplu, al judeţului Prahova’, a spus ministrul într-o conferinţă de presă.

Astfel, el a arătat că se urmăreşte extinderea posibilităţii de colaborare la nivelul UAT-urilor.

‘Astăzi, arhitectul şef al Consiliului Judeţean Prahova poate să ajute o autoritate locală unde nu există un arhitect, poate să întocmească documentaţia de specialitate. Noi vrem să extindem această posibilitate la toate UAT-urile. Adică, dacă am într-un municipiu (…) oraş sau chiar şi comună, (…) de ce să nu ajute şi acel arhitect şef (…) alte UAT-uri din împrejurimi? Deci se va merge foarte mult pe această nevoie de colaborare, cooperare, pentru că, până la urmă cel mai important lucru este ca serviciul public să fie efectuat, cetăţeanul să aibă acces la serviciul public. El nu este în mod deosebit interesat al cui este angajatul, arhitectul şef este angajatul primăriei din localitatea unde domiciliază sau e dintr-o altă localitate’, a explicat ministrul.

Ministrul Dezvoltării se află într-o vizită de lucru în judeţul Prahova.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks