Custodele Coroanei, Margareta şi Principele Consort au găzduit, marţi seară, în Sufrageria de Stat de la Palatul Regal, o seară consacrată Curajului Civic, scriitorul Andrei Pleşu, ambasadorul Simona Miculescu şi jurnalistul AGERPRES Cristian Lupaşcu numărându-se printre cei care au primit recunoaşterea onorifică.
Seara regală a fost dedicată acelor persoane care au demonstrat curaj civic prin realizarea şi ducerea la bun sfârşit a meseriei pe care o practică, dar şi unor organizaţii-lider din România şi din Republica Moldova, care inspiră respectul societăţii prin implicarea lor neobosită în binele comunităţii.
‘Majestatea Sa şi cu mine suntem nespus de bucuroşi să găzduim, pentru a doua oară, seara dedicată curajului Civic. Palatul Regal din Capitală face deci pentru a doua oară dovadă de înţelegere şi de admiraţie faţă de acea parte dintre personalităţile societăţii româneşti care este caracterizată prin curaj, modestie şi profesionalism, umanitate, înţelegerea celui de alături, patriotism şi, de multe ori, anonimat’, a afirmat Alteţa Sa Regală Principele Radu.
ASR Radu a elogiat acea ‘sumă de români, din ţară sau din Republica Moldova, care în fiecare an îşi pun profesia la bătaie, uneori viaţa în pericol şi toată credinţa lor, pentru a-şi ajuta semenii’.
‘Ei nu vor face niciodată prima pagină a unui ziar şi de cele mai multe ori nu vor fi cunoscuţi niciodată de societatea profundă. (…) Ceea ce faceţi dumneavoastră este admirabil, iar noi suntem privilegiaţi ca, o dată pe an, spre sfârşitul lunii noiembrie, înainte de Crăciun, să vă mulţumim pentru de exemplu pe care îl daţi societăţii româneşti’, a spus Principele Consort.
Majestatea Sa Margareta şi Principele Radu au oferit astfel recunoaşterea onorifică celor ce s-au remarcat fie prin curaj în situaţii de risc, fie prin sprijinul umanitar acordat celor aflaţi în dificultate, fie prin civism în acte educaţionale şi culturale inovatoare sau prin promovarea valorilor identitare ale României. De asemenea, au fost onoraţi reprezentanţi ai unor organizaţii salvatoare de vieţi omeneşti.
Au fost onorate persoane aparţinând următoarelor categorii:
* Jurnalism în zone de conflict şi în situaţii de risc:
Ilie Pintea, Radio România Actualităţi;
Alexandru Buzică, Radio România Actualităţi;
Mario Balint, Radio România Actualităţi;
Bianca Iacob, jurnalistă Antena 1;
Cristina Cileacu, jurnalistă DIGI 24;
Adelin Petrişor, jurnalist TVR.
La această categorie a fost onorat şi exemplul jurnalistului AGERPRES Cristian Lupaşcu, participant la misiuni în Afganistan, alături de trupele româneşti dislocate la Kandahar şi la o misiune a forţelor aeriene române în Mali, de unde a asigurat informarea publicului din România.
În Ucraina a realizat sute de corespondenţe de război, inclusiv din zonele fierbinţi, considerând că jurnalistul de război este un profesionist ce îşi asumă riscuri în interesul adevărului şi a corectei informări.
‘E o recunoaştere a unor eforturi pe care le-am făcut, fără să vreau să par un erou, fără să vreau, împreună cu colegii care m-au însoţit în Ucraina, să epatăm într-un mod sau în altul. Totodată, e şi o recunoaştere a unor eforturi editoriale ale AGERPRES de a avea în permanenţă corespondenţă proprie din Ucraina. Emoţiile au fost multiple, de la teamă, uneori, la curaj înzecit, pentru a trece la nivelul următor, atunci când era cazul, pentru că noi am parcurs pe teritoriul Ucrainei paşi mărunţi, am mers de la o etapă la cealaltă, cunoscând şi luând contact cu realităţile din zonele cele mai fierbinţi ale războiului’, a declarat Cristian Lupaşcu pentru AGERPRES.
Declaraţia unui poliţist care şi-a pierdut întreaga familie în urma bombardamentului care i-a distrus casa i-a marcat memoria.
‘Întotdeauna spun că momentul unui poliţist a cărui casă a fost bombardată şi care a rămas fără cei şase membri ai familiei m-a impresionat cel mai mult. Ne-a dat un interviu spunându-ne în detaliu cum s-a întâmplat momentul căderii bombei pe casa lui, iar acest lucru efectiv m-a făcut să mă gândesc foarte mult cât de preţioasă este viaţa’, a mai spus Cristian Lupaşcu.
Totodată au fost onorate personalităţi la categoriile:
* Salvatori de vieţi:
General Dan Paul Iamandi, IGSU, în numele pompierilor eroi;
Carla Tănasie, iniţiatoarea campaniei Digi 24 ‘Avem acelaşi sânge’;
Daniela Sîmboteanu, fondator, Centrul Naţional de prevenire a abuzului faţă de copii, Republica Moldova.
* Civism prin jurnalism formator de opinie:
Echipa emisiunii ‘România te iubesc’, PROTV;
Petre Barbu, senior editor Forbes.
* Civism prin acte educaţionale şi culturale inovatoare:
Loredana Mihăescu, Director de Educaţie în cadrul Junior Achievement Romania;
Tudor Giurgiu, regizor, fondator TIFF;
Costel Negricea, rectorul Universităţii Româno-Americane;
Cristinel Popa, fondator, Galeria DADA;
Oleg Bodrug, fondatorul editurii Prut, Republica Moldova Proiecte civice pentru un viitor sustenabil şi păstrarea valorilor identitare;
Barbara Promberger, Fundaţia Conservation Carpathia;
Levon Khanikyan, CEO, Victoriabank, Republica Moldova;
Mihaela Popovici, director de PR, Comunicare Internă şi CSR, CEZ România;
Lăcrămioara Botezatu, coordonator CSR Media;
Dan Jecan, Preşedinte CERT Transilvania.
* Civism excepţional în promovarea valorilor identitare ale României:
Marius Bostan, iniţiator şi Fondator RePatriot;
Ambasador Simona Miculescu;
Andrei Pleşu.
La eveniment a participat Principesa Sofia.