Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a anunţat, miercuri, că, până în prezent, 21 de cetăţeni români au fost repatriaţi din Turcia, cu sprijinul Ministerului Apărării Naţionale, iar în cursul acestei zile alţi cinci urmează să ajungă în ţară cu un zbor de linie.
‘Ieri am discutat telefonic cu omologul meu. I-am asigurat pe colegii turci de tot sprijinul şi solidaritatea concretă a României în aceste momente extrem de dificile. Autorităţile Turciei, după cum cunoaşteţi, mulţumesc foarte mult pentru acest sprijin concret pe care l-am acordat, mai ales că România a fost primul stat dintre statele membre ale Uniunii Europene care au ajuns concret pe teren în modul cel mai rapid cu putinţă’, a afirmat Aurescu, la începutul şedinţei de Guvern.
El a amintit că au fost făcute demersuri pentru a-i ajuta pe românii aflaţi în Turcia care doresc să se repatrieze.
‘Ambasada României la Ankara se află în contact permanent cu toţi cetăţenii români care au semnalat prezenţa pe teritoriul Turciei, mai ales în zonele care sunt afectate de cutremur. Au fost făcute demersuri pentru a-i ajuta pe cei care doresc să se repatrieze pentru a reveni cu bine în România. Până în prezent, 21 de cetăţeni români au fost repatriaţi cu sprijinul Ministerului Apărării Naţionale. De asemenea, în cursul zilei de astăzi, un grup de alţi cinci cetăţeni români se repatriază printr-un zbor de linie. Ambasada României la Ankara a sprijinit urcarea în avion a acestora astăzi, deci sper că ei ajung în curând în siguranţă în România’, a arătat ministrul.
Potrivit lui Aurescu, se află în atenţie un alt grup de şapte studenţi la medicină care se află într-un program Erasmus. Ei vor fi ajutaţi, de asemenea, să se repatrieze, probabil tot cu aeronavă a Ministerului Apărării Naţionale.
‘De asemenea, mai există în atenţia Ambasadei României la Ankara încă 10 cetăţeni români, împreună cu trei membri de familie, care se află însă în zone îndepărtate (…) de unde se află aeroporturile care pot să-i preia în mod direct. Facem eforturi pentru a-i ajuta să ajungă la aceste aeroporturi şi suntem în contact permanent cu ei. De asemenea, există un număr de 36 de cetăţeni români care se află în contact cu Ambasada României la Ankara care nu au solicitat repatriere, dar care au semnalat sau au avut întrebări concrete referitoare la diverse aspecte legate de situaţia din Turcia’, a adăugat Bogdan Aurescu.
El a informat că din Siria, până în acest moment, nu există solicitări de repatriere din partea unor cetăţeni români.
‘După cum cunoaşteţi, am întreprins demersuri pe lângă autorităţile siriene de a ne pune la dispoziţie o listă de echipamente şi necesităţi concrete pentru un ajutor umanitar. Am transmis operativ această listă la colegii de la Ministerul de Interne, la Ministerul Sănătăţii’, a explicat Aurescu, adăugând că se încearcă identificarea unor modalităţi de transport pentru aceste ajutoare.