Amplasarea la Doiceşti, în judeţul Dâmboviţa, a unui reactor de mici dimensiuni (SMR) a fost subiectul unei conferinţe de informare ce a avut loc miercuri, la căminul cultural din localitate, la care reprezentanţii Nuclearelectrica au vorbit despre tehnologia nucleară ca energie verde.
‘Tehnologia nucleară, în general, este o tehnologie sustenabilă care nu vătămează în niciun fel mediul şi este cea mai ieftină, disponibilă energie cu zero emisii de carbon. Mai mult decât atât, tipul de tehnologie de reactoare mici modulare, prin faptul că ele pot fi intermitente, permit creşterea procentajului regenerabilelor în sistem prin complementare. Totodată, dacă e să vorbim despre deşeuri radioactive, baza tehnologică este cea a reactoarelor cu apă uşoară. Astfel, deşeurile care vor fi produse vor fi similare, dar la o scară mult redusă, pro rata, având în vedere dimensiunile mai mici ale acestor reactoare cu acele ale reactoarelor pe apă uşoară a căror soluţii de depozitare, tratare, posibil reprocesare sunt dovedite la nivel mondial şi sunt gestionate prin agenţii specializate’, a spus directorul general al Nuclearelectrica, Cosmin Ghiţă.
Acesta a făcut referire, în context, la deşeurile de la centrala de la Cernavodă.
‘Chiar şi astăzi, deşeurile de la Cernavodă sunt gestionate (…), avem depozitele noastre împreună cu gestionarea lor finală prin ANDR, în conformitate cu toate normele de mediul de la nivel european, naţional şi cu standardele de securitate nucleară impuse de Agenţia de la Viena’, a precizat Cosmin Ghiţă.
Întrebat despre certificarea tehnologiei ce urmează a fi implementată la Doiceşti, directorul general al Nuclearelectrică a explicat că ‘tehnologia este certificată’.
‘Iar toate avizele pe care noi le vom formula vor fi în conformitate. Dosarul de avizare, cât şi toate studiile, care sunt complexe, se uită atât la elemente de mediu, cât şi la elemente tehnologice, la principii de securitate nucleară’, a mai spus Cosmin Ghiţă.
Preşedintele CJ Dâmboviţa, Corneliu Ştefan, a afirmat că este important ca oamenii din zonă, comunitatea locală să beneficieze de informaţii despre această investiţie.
‘Rugămintea mea foarte clară şi către conducerea Nuclearelectrica, investitori, parteneri este aceea de a avea o comunicare corectă, de a spune şi cu bune şi cu rele, cu avantaje şi dezavantaje, tot ceea ce vrem să dezvoltăm la Doiceşti pentru că avem nevoie de investiţii majore (…). Vreau să vorbesc şi în numele dâmboviţenilor (…) să adresez câteva întrebări: în primul rând, cât de sigură este tehnologia, de ce a fost ales amplasamentul de la Doiceşti, la câte astfel de proiecte se lucrează în acest moment în lume şi, din punctul meu de vedere vorbim de tehnologie verde, să răspundem ce înseamnă energie verde aici la Doiceşti’, a spus Corneliu Ştefan în debutul conferinţei de informare.
Amplasamentul centralei a fost cumpărat în urmă cu câţiva ani de Teofil Mureşan, preşedintele Consiliului de Administraţie E-INFRA, holding ce include Nova Power & Gas.
‘Sigur că întrebări apar şi este datoria noastră, a Nuclearelectrica, a NuScale şi a noastră, a grupului E-infra cu Nova, să stăm să vă răspundem întrebărilor şi îngrijorărilor. Cred că meritul pentru care site-ul Doiceşti a fost ales e pentru că aţi avut aici o locaţie foarte bună (…), al doilea e conectarea la utilităţile deja existente, o situaţie să spunem legală corectă a locaţiei, stadiul avansat de demolare a vechii centrale. Noi am fost deschişi de la început, deşi vom amâna decizia până ce toate aceste studii vor fi terminate şi dacă, din diverse motive, site-ul nu va fi cel care va continua investiţia, ne vom întoarce la planul nostru de a face o centrală pe gaz şi fotovoltaice’, a spus Teofil Mureşan.
Conferinţa de informare locală cu tema ‘Dezvoltarea primul reactor modular mic (SMR) NuScale pe amplasamentul fostei termocentrale din Doicesti’ a fost organizată de Consiliul Judeţean Dâmboviţa, Primăria Doiceşti, Nuclearelectrica şi grupul E-Infra.
La finalul lunii mai 2022, Nuclearelectrica, compania americană NuScale şi E-Infra au semnat un Memorandum de Înţelegere pentru dezvoltarea primului reactor modular mic (SMR) din România pe amplasamentul fostei termocentrale de la Doiceşti, judeţul Dâmboviţa, deţinut de Nova Power & Gas, E-Infra Holding.
‘Tehnologia SMR a NuScale, adecvată dezvoltării pe amplasamentul de la Doiceşti, este cea mai matură în ceea ce priveşte aprobările, fiind primul şi singurul SMR din lume care a primit aprobarea din partea Comisiei de Reglementare Nucleară din SUA în august 2020. O centrală NuScale cu 6 module, aşa cum intenţionează România să instaleze, va avea astfel o capacitate instalată de 462 Mwe (aprox. 65% din puterea unui reactor nuclear CANDU de la Cernavodă) şi va putea alimenta 46.200 case, de exemplu, dacă luăm în considerare un consum mediu de 10 kw/casă’, se arată într-un comunicat al Nuclearelectrica, emis în urma conferinţei de la Doiceşti.
În comunicat se mai arată că reactoarele modulare mici NuScale pot fi construite cu uşurinţă într-un timp mult mai scurt în zone greu accesibile sau izolate, sau pe amplasamentul unor foste centrale.
Se estimează că centrala NuScale cu 6 module va genera 193 de locuri de muncă permanente în centrală, 1.500 de locuri de muncă în construcţii, 2.300 de locuri de muncă în producţie şi va ajuta România să evite eliberarea în atmosferă a 4 milioane de tone de CO2 pe an.