Sindicatul de la Universitatea Valahia Târgovişte, ‘SISDDAN VALAHIA’, anunţă marţi, într-un comunicat de presă, că susţine greva declanşată în învăţământul preuniversitar şi va organiza acţiuni de solidaritate.
‘Sindicatul din Învăţământul Superior, Didactic Auxiliar şi Nedidactic ‘SISDDAN VALAHIA’ din Universitatea Valahia Târgovişte, afiliat la Federaţia Naţională ALMA MATER şi la Confederaţia Naţională Sindicală Cartel Alfa, susţine greva declanşată de colegii din învăţământul preuniversitar (…). Colegii noştri au făcut demersurile legale pentru declanşarea grevei generale împotriva politicii sociale şi economice a Guvernului. Ca atare, pentru a putea fi solidari cu cei din preuniversitar în momentul declanşării grevei, SISDDAN Valahia alături de fiecare sindicat afiliat la F.N.S. ALMA MATER va organiza acţiuni de solidaritate cu personalul din învăţământul preuniversitar’, se arată în comunicatul sindicatului Universităţii Valahia Târgovişte.
În document se arată că reprezentanţii ‘SISDDAN VALAHIA’ susţin respectarea legislaţiei în vigoare cu privire la finanţarea sistemului de învăţământ – 6% din PIB; aplicarea integrală a dispoziţiilor Legii-cadru nr. 153/2017, pentru toate categoriile de salariaţi din învăţământ, astfel încât aceştia să beneficieze de salariul de bază prevăzut de această lege; aplicarea regulamentelor privind acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă.
De asemenea se cere acordarea sporurilor şi a indemnizaţiilor din învăţământ prin raportare la nivelul salarizării actuale; acordarea salariilor din învăţământ în conformitate cu articolul 12, al. 2 al Legii nr. 153/2017; redarea demnităţii profesiei prin repoziţionarea personalului din învăţământ, în noua lege a salarizării, pe o treaptă superioară celei actuale în ierarhia funcţiilor bugetare, în raport cu importanţa socială a activităţii prestate.
Alte revendicări susţinute de ‘SISDDAN VALAHIA’ sunt: majorarea salariilor personalului din învăţământ; instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflaţiei; plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar şi nedidactic; acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă personalului din învăţământ; creşterea anuală a investiţiilor in învăţământ, pentru îmbunătăţirea bazei materiale şi a infrastructurii. AGERPRES / (A – autor: Cornelia Dumitru, editor: Marius Frăţilă)