Autorităţile daneze estimează că varianta Omicron a coronavirusului va deveni dominantă la Copenhaga încă de săptămâna aceasta, cu un număr de cazuri de COVID-19 care la nivelul Danemarcei ar urma să depăşească 10.000 pe zi, transmite AFP.
Deşi în afara capitalei Copenhaga răspândirea este mai lentă, progresia noii variante este spectaculoasă, la numai două săptămâni de la detectarea primului caz de infectare cu această variantă în Danemarca.
Numărul noilor cazuri de COVID-19 confirmate în ultimele 24 de ore în această ţară cu circa 5,8 milioane de locuitori este de 7.799, iar Autoritatea daneză pentru controlul bolilor infecţioase (SSI) estimează că acest bilanţ zilnic al îmbolnăvirilor va ajunge foarte rapide la peste 10.000.
În faţa acestei evoluţii, guvernul danez a decis luni accelerarea administrării dozei ‘booster’ de vaccin anti-COVID-19 pentru toate persoanele cu vârste de peste 40 de ani, intervalul dintre a treia şi a două doză fiind redus la patru luni şi jumătate, de la şase luni în prezent.
De asemenea, au fost introduse noi restricţii, printre care închiderea şcolilor, restrângerea activităţilor de divertisment nocturn şi generalizarea telemuncii.
Şi guvernul britanic a anunţat în aceeaşi zi că varianta Omicron a coronavirusului se răspândeşte rapid şi va deveni dominantă la Londra în următoarele 48 de ore, rata infectărilor zilnice cu această variantă fiind în prezent în capitala britanică de peste 44%.
Marea Britanie şi Danemarca sunt ţările care au detectat cele mai multe cazuri de COVID-19 cu varianta Omicron, întrucât desfăşoară o activitate intensă de secvenţiere. Marea Britanie a anunţat luni primul deces provocat de această nouă variantă mai contagioasă.
Varianta Omicron pare că se răspândeşte mai uşor decât varianta Delta, provoacă simptome mai puţin severe şi diminuează eficacitatea vaccinurilor, a transmis duminică Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), subliniind însă că datele despre această variantă sunt încă foarte puţine.