AcasăStiri generaleDaniel Jinga: Promenada Operei - un eveniment de tradiţie; dorim să atragem...

Daniel Jinga: Promenada Operei – un eveniment de tradiţie; dorim să atragem noi categorii de public

Promenada Operei este un eveniment de tradiţie pentru ONB, care a funcţionat inclusiv în pandemie, de ceva timp esplanada clădirii instituţiei fiind transformată cu acest prilej într-un hub cultural, în care să fie atrase noi categorii de public, a afirmat sâmbătă directorul general al Operei Naţionale Bucureşti, Daniel Jinga.

‘De ceva timp, am folosit acest eveniment, Promenada Operei, pentru a transforma această esplanadă din faţa clădirii Operei Naţionale Bucureşti într-un hub cultural, într-un loc în care să atragem categorii noi de public, un loc prin care să arătăm că ONB nu este gomoasă, actul cultural nu este inaccesibil, noi nu ne-am închis într-un turn de fildeş, ci aşteptăm publicul să vină şi să se bucure de un gen muzical şi de un gen cultural, care are mai multe etape de înţelegere’, a spus Jinga, într-o conferinţă de presă.

El a adăugat că îşi doreşte ca prin acest eveniment să atragă tânăra generaţie către muzica de operă şi către cultură.

‘Cred că aşa cum ne învăţăm copiii să meargă frumos, să vorbească civilizat, să mănânce cu furculiţa şi nu cu mâna, la fel trebuie să-i învăţăm să meargă la teatru, la operă, la filarmonică’, a subliniat Daniel Jinga.

Rectorul Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică ‘Ion Luca Caragiale’, Liviu Lucaci, a arătat că UNATC doreşte să ofere publicului ‘cele mai bune condiţii, o experienţă culturală, artistică deosebită’.

‘UNATC vine împreună cu oamenii din mai multe departamente – actorie, păpuşi marionete, regie de teatru, regie de film, multimedia – vine cu o scenă mobilă, am ajutat la construcţia acestei scene uriaşe de 400 metri pătraţi, avem filmare, camere la sol, camere în dronă, camere în balon… încercăm să acoperim o filmare 360 din mijlocul orchestrei şi live streaming, cu video mapping pe clădiri, dar, ce e mai important, cu o resursă umană tânără, care îşi doreşte să participe la astfel de evenimente şi să construiască împreună cu Opera Naţională un parcurs lung, interesant, cool, atractiv pentru toate categoriile de public’, a spus Lucaci.

Referindu-se la viitoarea stagiune a ONB, Daniel Jinga a informat că în următoarele luni Opera pregăteşte, lunar, o serie de premiere.

‘O să avem premieră cu ‘Povestirile lui Hoffmann’ pe 1 octombrie, o să avem premieră ‘Lacul lebedelor’, în noiembrie, şi spectacolul ‘Fantoma de la Operă’, muzical, în decembrie. Deci, practic, ne-am propus să avem o premieră pe lună, ceea ce este un proiect foarte ambiţios şi asta ne reduce un pic numărul de spectacole, pentru că o premieră are nevoie de o pregătire la scenă. Dar eu cred că avem o stagiune echilibrată. Urmează să afişăm şi distribuţiile şi apoi o să dăm drumul la vânzarea de bilete şi aşteptăm publicul să umple sălile la refuz’, a spus Jinga.

Cea de-a XII-a ediţie a Promenadei Operei, care se doreşte ‘o sărbătoare a muzicii şi a mişcării în aer liber pentru împlinirea spiritului’, aduce, sâmbătă, pe esplanada Operei Naţionale Bucureşti, 12 ore de muzică şi activităţi inedite de educaţie, relaxare şi mişcare în aer liber.

Accesul la eveniment este liber, în limita locurilor disponibile, şi va avea loc începând cu ora 12,00, iar publicul se va putea bucura de o Gală extraordinară de Operă, workshopul ‘Desculţ în iarbă’ şi proiectul RiseUp.

Gala extraordinară Promenada Operei va începe de la ora 21,00 pe scena mare, cu participarea orchestrei, a corului şi a ansamblului Operei Naţionale Bucureşti, dirijate de Tiberiu Soare. Evenimentul va aduce pe scenă sopranele Iulia Isaev, Marta Sandu Ofrim, Madeleine Pascu şi Cristina Eremia, mezzosoprana Sorana Negrea, tenorii Daniel Magdal şi Andrei Lazăr, baritonii Cătălin Toropoc, Alexandru Constantin şi Dan Indricău, başii Marius Boloş şi Ion Dimieru, prim-balerinii Cristina Dijmaru, Bogdan Cănilă, Valentin Stoica, Marina Gaspar, dar şi balerinii ansamblului Raluca Jercea şi Ştefan Meşter. Regia poartă semnătura lui Alexandru Nagy.

Publicul este aşteptat la un veritabil regal liric ce va cuprinde o suită de capodopere muzicale, iar printre ariile şi duetele ce urmează a fi interpretate se vor afla ‘Il etait une fois a la cour d’Eisenach’ – din opera ‘Povestirile lui Hoffmann’ de J. Offenbach; ‘Un bel di vedremo’ – din opera ‘Madama Butterfly’ de G. Puccini; ‘Parigi, o cara’ – din opera ‘La traviata’ de G. Verdi; ‘Te Deum’ din opera ‘Tosca’ de G. Puccini.

Workshopul ‘Desculţ în iarbă’ este un program de ateliere de educaţie estetică în special pentru copii. Acesta va avea loc într-o zonă amenajată cu bean bag-uri, hamace, şezlonguri, unde artiştii conduc ateliere educaţionale.

Printre activităţile zilei se vor afla ‘Şevalete de pictură’ sub îndrumarea unui artist plastic al Operei Naţionale Bucureşti; ‘Ore de sport în iarbă’, care întăresc legătura corp-minte-yoga, pilates, body art, quigong; o bibliotecă în aer liber cu sute de cărţi; iar studenţii UNATC vor întruchipa personaje celebre din universul Operei.

În timpul zilei, publicul este invitat să ia parte la activităţile din program susţinute de artiştii Operei Andreea Radu şi Doina Alice Popa (atelier de pictură şi creaţie costume), dar şi la ateliere de face painting susţinute de artişti independenţi.

În cadrul proiectului invitat RiseUP – Opera on the sky, doritorii vor fi ridicaţi la înălţime, purtaţi spre cer în dansul unuia dintre cele mai mari baloane cu aer cald din România. Vor fi efectuate ridicări în ancoră până la înălţime de 20 m deasupra esplanadei Operei Naţionale Bucureşti.

Evenimentul Promenada Operei se va desfăşura anul acesta în parteneriat cu Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică ‘I.L. Caragiale’ (UNATC).

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks