Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a evidenţiat, vineri, în mesajul transmis participanţilor la cea de-a VIII-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale a Elenismului, importanţa afirmării identităţii culturale şi lingvistice a minorităţilor naţionale.
Ea consideră că această competiţie, organizată la Palatul Parlamentului, în perioada 7 – 10 septembrie, reprezintă ‘o reală celebrare a excelenţei, a limbii culturii şi civilizaţiei elene, reper în susţinerea identităţii lingvistice şi culturale a grecilor de pretutindeni’.
‘Limba este o reflectare a propriei fiinţe şi forţe spirituale. Limba neogreacă, prin raportarea sa la fondul inepuizabil al elinei vechi, şi-a construit universalitatea, astfel încât, astăzi, achiziţia veche a celor mai multe ţări civilizate se regăseşte în terminologia ştiinţifică şi tehnică din diverse domenii: medicină, chimie, fizică, ştiinţe naturale, filologie, filozofie, dar şi în componente ale lexicului cotidian. Toate aceste aspecte demonstrează că omenirea descoperă continuu stimul în moştenirea intelectuală a Greciei, recunoscându se, astfel, caracterul esenţial comun cu grecii, ca formă de proclamare perpetuă a vocaţiei universale a civilizaţiei greceşti’, a adăugat Deca în mesaj.
De asemenea, consilierul prezidenţial Sergiu Nistor a menţionat că ‘limba neogreacă rămâne leagănul civilizaţiei europene, matricea lingvistică a unei culturi longevive ale cărei valori continuă să ne hrănească spiritul, imaginaţia şi modul de a convieţui paşnic într o lume diversă’.
‘Libertatea, adevărul, frumuseţea, cunoaşterea şi solidaritatea sunt seminţele pe care limba vechilor greci continuă să rodească şi să ne inspire. Democraţia, stratul de drept şi respectarea drepturilor omului sunt valori civice comunitare care, graţie limbii elene, au călătorit în timp pentru a pune fundamentele societăţilor contemporane. Aceste principii de largă respiraţie umanistă, precum şi personalităţile marcante care le-au dat viaţă, constituie o moştenire valoroasă ce trebuie cultivată şi transmisă în spiritul dialogului dintre etnii limbi şi culturi’, a spus Nistor.
Evenimentul, organizat de Ministerul Educaţiei, în parteneriat cu Uniunea Elenă din România, are loc sub egida Ministerului Elen al Afacerilor Externe – Secretariatul General al Diasporei Greceşti şi al Diplomaţiei Publice. Iniţiativa organizării acestui eveniment, încă din 2014, îi revine preşedintelui UER, deputatului Dragoş Zisopol.
El a subliniat că evenimentul, care reuneşte elevi din 12 ţări, fiind unic în lume, ‘a devenit deja, pentru România, o tradiţie care are drept obiectiv păstrarea vie a flăcării olimpismului, cunoaşterea şi promovarea limbii şi civilizaţiei elene în spaţiul european’.
‘Este o sărbătoare pentru tineri, pentru toţi cei care participă din diferite ţări, care au învăţat şi învaţă limba greacă şi vom vedea cum se vor clasa. Sunt sigur că toţi tinerii noştri din România vor avea rezultate bune. La toate ediţiile precedente România a ieşit cu rezultatele cele mai bune şi sperăm ca şi în acest an să fim primii’, a spus vineri, la Parlament, Zisopol.
Ambasadorul Republicii Elene în România, Sofia Grammata, a apreciat implicarea Uniunii Elene din România în ‘organizarea fără egal’ a acestei Olimpiade Internaţionale a Elenismului.
‘Datorită nouă, tuturor, grecilor şi prietenilor noştri care iubesc Grecia şi cultura greacă antică şi modernă, limba greacă, care oferă accesul la operele unice ale literaturii greceşti antice şi moderne, emoţionează mereu popoarele de-a lungul şi de-a latul Pământului, prin parcursul ei evolutiv şi prin păstrarea de cuvinte şi expresii vii şi strălucitoare care rămân aceleaşi de la epopeile lui Homer şi până astăzi’, a spus Sofia Grammata.
Secretarul general pentru diaspora elenă şi diplomaţie publică, Ioannis Hrysoulakis, a subliniat într-un mesaj video că pentru compatrioţii săi din întreaga lume cunoaşterea limbii greceşti este, pe lângă un important canal de comunicare, mijlocul principal de păstrare şi consolidare a identităţii lor – factor decisiv în întărirea legăturilor celor din diaspora cu ţara de origine.
Pentru prima oară, Camera de Comerţ Bilaterală româno-elenă va oferi, în afară de premiile pe care UER şi Ministerul Educaţiei le dau an de an, şi un premiu de 5.000 de lei tânărului care va obţine cea mai mare medie. Fiecare participant va primi câte o carte, iar fiecare premiant câte o tabletă.