Într-o intervenție telefonică la emisiunea „România în Direct” la Europa FM – cu Cătălin Striblea – Elena Calistru, fondatoarea ONG-ului Funky Citizens – a spus că astfel de decizii luate de CCR în cazul Diana Şoşoacă creează un precedent. Prin umare, Curtea Constituțională ar putea aplica decizii similare, „cu aceeași larghețe, și în alte situații”, a precizat Elena Calistru.
„În primul rând, pentru că nu mă așteptam ca CCR-ul să își schimbe practica de până acum. CCR-ul a mai fost sesizat cu privire la candidaturile celor care aspirau la funcția de președinte. De data aceasta, a mers în contra a ceea ce deciseseră până acum. Se uitau la condițiile de formă și de fond: dacă omul are peste 35 de ani, dacă a adus semnăturile. Acum au introdus două noi criterii care nu au existat până acum, respectiv respectarea Constituției și apărarea democrației. Modul prin care au determinat că aceste criterii trebuie luate în calcul este că s-au uitat la cum sună jurământul prezidențial. Și au stat și au analizat că oblgațiile respective trebuie luate în calcul nu numai în momentul când omul merge și jură, dacă este ales ca președinte, dar și înainte de alegeri.
Cred că e o eroare să ne ducem doar pe cazul acesta al doamnei Șoșoacă. Pentru că acest caz punctual creează un precedent. Nu se aplică doar în cazul doamnei Șoșoacă. Deciziile CCR creează precedent. Creează jurisprudență. Ele sunt după aceea aplicate cu aceeași larghețe și în alte situații”, a spus aceasta.
Articolul „Decizia CCR în cazul Dianei Şoşoacă creează un precedent foarte periculos, care ar putea fi aplicat cu aceeaşi largheţe şi în alte situaţii”, spune Elena Calistru, fondatoarea ONG-ului Funky Citizens apare prima dată în Ecopolitic.
Sursa: Ecopolitic.ro