Acasă55Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă a lansat o platformă online pe această tematică

Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă a lansat o platformă online pe această tematică

Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă a lansat, luni, o platformă online care le va oferi celor interesaţi informaţii despre această tematică.

‘Acest agregator este rodul a circa patru ani de pregătire, pentru că avem un proiect european în care una dintre componente a fost să avem un fel de platformă accesibilă tuturor care sper că pe înţelesul tuturor poate să dea informaţii mai multe despre ce înseamnă dezvoltare durabilă, diferite statistici de la Eurostat şi naţionale (…). Am făcut acest sistem de a colecta date, dar nu putem colecta decât dacă avem acest parteneriat cu instituţiile care furnizează date şi atunci este un prim pas acest agregator pe care îl vom îmbogăţi şi cu alte date din PNRR’, a declarat consilierul de stat Laszlo Borbely, şeful Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului, luni, într-o conferinţă de presă.

El a spus că platforma agregator.romania-durabila.gov.ro va constitui o legătură între administraţia centrală şi cele regionale şi locale şi reprezintă ‘un fel de memorie instituţională a dezvoltării durabile’.

‘Avem 99 de indicatori naţionali (…), de anul viitor avem posibilitatea şi cu multe din instituţiile implicate care vor furniza date să avem o monitorizare a ce se întâmplă privind dezvoltarea durabilă’, a punctat Laszlo Borbely.

În altă ordine de idei, el a adăugat ca un consorţiu format din nouă universităţi în cele opt regiuni din ţară va pregăti 2.000 de experţi în dezvoltare durabilă.

În opinia preşedintelui Consiliului Naţional al Rectorilor, Sorin Mihai Cîmpeanu, platforma poate asigura coerenţa în domeniul dezvoltării durabile. El a spus că instituţiile de învăţământ superior au semnat în septembrie contracte pentru digitalizarea proceselor în mediul universitar.

‘Cred că este un moment oportun ca în aceste proiecte care beneficiază de finanţare generoasă, 220 de milioane de euro, să se ia în calcul de la bun început o secţiune în care să avem raportarea acestor indicatori care sunt într-adevăr relevanţi pentru dezvoltarea durabilă la nivel naţional şi european’, a informat Sorin Cîmpeanu. El a precizat că subiectul va fi abordat la şedinţa Consiliului Naţional al Rectorilor de săptămâna aceasta.

‘Experienţa ne învaţă că, atunci când măsurăm un lucru, Guvernul tinde să fie mult mai responsabil în ceea ce priveşte îndeplinirea anumitor ţinte, mai ales când aceste ţinte (…) vin din afara României’, a declarat ministrul Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja. El a amintit de principiul din management conform căruia nu poţi gestiona ceea ce nu măsori.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks