AcasăStiri generaleDeptatul Havârneanu (USR PLUS Iaşi): Nu mai vrem lacăte pe terenurile de...

Deptatul Havârneanu (USR PLUS Iaşi): Nu mai vrem lacăte pe terenurile de sport din curtea şcolilor

Deputatul Filip Havârneanu, preşedintele Organizaţiei Municipale a USR PLUS Iaşi, a declarat că îşi doreşte ca elevii şi studenţii să poată desfăşura activităţi sportive în curtea şcolilor şi după programul educaţional, motiv pentru care a fost iniţiat proiectul ‘Fără lacăte pe curtea şcolilor’.

‘Proiectul ‘Fără lacăte pe curtea şcolilor’ este demersul prin care promovăm şi susţinem ca elevii şi studenţii să poată rămâne pe terenurile de sport din curtea şcolilor şi după program. Treptat, în ultimii 15 ani, curtea şcolii a devenit indisponibilă, închisă, fie pentru că nu existau bani pentru pază, fie de teamă că bunurile din incintă riscau să fie distruse, fie pentru că s-au ridicat probleme privind siguranţa copiilor, în cazul în care s-ar accidenta pe terenul de sport. Aceste temeri pot fi depăşite cu ajutorul unor regulamente de funcţionare care reglementează activitatea pe terenurile de sport. Joaca multor copii s-a mutat în stradă, prin cartier, unde pericolul este iminent şi nu mai putem permite acest lucru’, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, deputatul Filip Havârneanu, preşedintele USR PLUS Municipiul Iaşi.

El a adăugat că acum ‘copiii şi-au pierdut în comunitate un obicei sănătos, pe care nu îl pot repeta în locurile de joacă obişnuite’.

‘România este mult în urmă la capitolul practicării de sport şi mişcare, iar obezitatea infantilă a devenit una dintre cele mai importante probleme de sănătate publică în ţară, mai ales în contextul pandemic, unde sedentarismul copiilor a atins cote alarmante’, a afirmat deputatul USR PLUS Iaşi.

El a subliniat că atât hotărârea care a fost adoptată recent în Consiliul Local Iaşi, cât şi iniţiativa legislativă cu acelaşi nume care se află în prezent la Senat, au scopul de a determina investiţiile în infrastructura sportivă, desfăşurarea a cât mai multe activităţi de profil, petrecerea de timp în familie şi, mai ales, are scopul de a reda un drept firesc al tuturor copiilor.

‘Proiectul de lege nu obligă autorităţile locale să se alinieze ideii noastre, dar poate fi privit şi acceptat ca pe o recomandare, o încurajare de a gestiona eficient infrastructura sportivă şi de a reda comunităţii un spirit pe care l-a pierdut, pentru că jocurile copilăriei au dispărut ori s-au mutat în parcări, unde oricând un copil poate fi rănit. Pe de altă parte, împuternicim cetăţenii să îşi ceară acest drept. Este o revitalizare, este o şansă de a le arăta copiilor că există viaţă şi în afara calculatorului şi telefonului’, a mai spus deputatul Filip Havârneanu.

Acesta a subliniat importanţa implicării elevilor şi tinerilor în activităţilor sportive, susţinând în acest sens că, pentru a avea performanţă la marile competiţii precum sunt Jocurile Olimpice, este nevoie de baze sportive.

‘Vrem performanţă, dar nu avem o bază de selecţie. Acea bază de selecţie trebuie să pornească din sportul de masă. Dacă noi nu ajutăm sportul de masă, dacă nu-l promovăm, din păcate nu vom ajunge nicăieri. Un prim pas pentru sprijinirea sportului este ‘Fără lacăte pe curtea şcolilor’. Avem nevoie de sport. Investiţia în sport înseamnă investiţie în sănătate şi în viitor. Sănătatea copiilor depinde de practicarea unui sport’, a mai spus Filip Havârneanu.

La rândul său, consilierul local USR PLUS Răzvan Timofciuc şi-a exprimat bucuria că proiectul a fost aprobat în plenul Consiliului Local.

‘Nu este în forma propusă iniţial, proiectul fiind modificat de Executiv. Considerăm că astfel proiectul a devenit puţin mai birocratic, în sensul că trebuie făcută o programare pentru a putea utiliza terenurile de sport. Dar este un început. Apelul nostru este către toţi directorii şcolilor să fie receptivi şi deschişi la implementarea acestui proiect. Costurile pentru paza şi curăţenia acestor terenuri sunt insignifiante în comparaţie cu avantajele utilizării terenurilor de sport. Sedentarismul este o problemă foarte mare nu doar în România, ci şi la nivel european. Obezitatea, la fel. Prin acest proiect susţinem sportul şi mişcarea. Terenurile de sport sunt ale comunităţii, nu ale şcolilor. Ele doar sunt administrate de şcoli’, a mai spus consilierul local USR PLUS Răzvan Timofciuc. AGERPRES / (A – autor: Daniela Malache, editor: Marius Frăţilă)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks