Deputatul Biro Rozalia, lider al organizaţiei de femei a UDMR, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, că ar fi deosebit de important ca, în elaborarea bugetului pe anul 2023, să se prevadă sume adecvate pentru a respecta egalitatea de şanse, aşa cum se practică în alte ţări.
‘În foarte multe ţări, unde vor să promoveze într-adevăr egalitatea de şanse şi să crească proporţia minorităţii într-un domeniu, se evidenţiază separat, la fiecare minister, respectiv obiectiv de investiţii, cât cheltuie pentru a introduce egalitatea de şanse. Asta înseamnă bugetare pe bază de principiu al egalităţii. De exemplu, la Ministerul Educaţiei, are pentru o investiţie un milion de lei, la care se mai adaugă 10.000 de lei pentru acel gen/sex care este minoritar în domeniu. În foarte multe ţări aşa se elaborează bugetele. Astfel ştii foarte clar că aceste sume se cheltuie cu un scop precis, de a promova femeile, prin traininguri, evenimente speciale etc’, a afirmat deputatul Biro Rozalia.
Aceasta a arătat că a participat, luni, la adoptarea Declaraţiei privind consolidarea egalităţii de şanse în România de către Camera Deputaţilor şi de Senat în şedinţă comună, unde a susţinut poziţia UDMR. Ea a subliniat că, în acest domeniu, există numeroase provocări şi disparităţi, fiind nevoie de stabilirea obiectivelor prioritare de natură legislativă, care să aibă ca rezultat formarea de politici publice şi a programelor aferente privind asigurarea egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi în România.
În opinia sa, este prima dată când în forul legislativ se ia ‘un angajament solid’ necesar pentru dezvoltarea continuă a cadrului legislativ, pe de o parte şi de punere în practică a acestuia. Potrivit deputatului UDMR, Legea privind egalitatea de şanse a fost adoptată de Senat şi se află la Camera Deputaţilor, urmând să fie pusă pe ordinea de zi la începutul sesiunii viitoare, în februarie-martie. Iar această declaraţie adoptată de Parlamentul României trebuie să fie urmată de acţiuni concrete, bazate pe voinţă politică şi pe voinţa societăţii româneşti.
‘Din păcate, aproape în toate statisticile europene sau internaţionale suntem printre ultimii doi – trei clasaţi în ceea ce priveşte accesul la puterea politică sau reprezentativitatea femeilor în procente. Astfel această declaraţie nu este decât o poziţie a Parlamentului, adoptată cu votul majorităţii, de 235 de parlamentari, privind intenţia de a conştientiza situaţia în care ne aflăm şi necesitatea de a promova mai eficient principiul egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi. Nu se poate face schimbarea mentalităţii prin legi. Legea ne oferă un cadru care ar duce la atingerea obiectivului în cazul în care avem voinţa de a o pune în practică şi să găsim modalităţile potrivite în acest scop’, a afirmat Rozalia Biro.
În cuvântul său la susţinerea Declaraţiei privind consolidarea egalităţii de şanse în România, deputatul UDMR Bihor a pus accent pe echilibrul în familie, cât de necesar este pentru femei ca sarcinile familiale să fie împărţite, fiind nevoie de o conştientizare a egalităţii de şanse în familie, în primul rând, pentru că de acolo se reflectă apoi posibilitatea şi oportunităţile pe care femeia sau bărbatul din familie le pot avea în cariera profesională. Studiile arată că principalele obstacole în promovarea femeilor sunt obligaţiile familiale ale acestora care necesită mult timp.
Potrivit reprezentantei UDMR, recentele statistici europene (din 22 septembrie a.c.) privind guvernele şi proporţia între femei şi bărbaţi arată că, din cele 27 de state membre, România se află pe ultimul loc, respectiv din 22 de miniştri, doar o femeie ocupă această funcţie (4,5%). Media europeană este de 32%, Spania stă cel mai bine cu 60% femei, iar Ungaria, 14%. În privinţa reprezentării în Parlamentul European, România este pe penultimul loc (înaintea Ciprului), cu cinci europarlamentari femei, media europeană fiind de 39,29%. AGERPRES / (A – autor: Eugenia Paşca, editor: Marius Frăţilă)