Preşedintele Organizaţiei de femei a Partidului Popular European (PPE), deputatul UDMR Biro Rozalia-Ibolya, a declarat joi că femeile din conducerea Republicii Moldova ‘fac, într-adevăr, reformă’ şi a apreciat voinţa politică unanimă din ţara vecină de a fi stat UE, precum şi solidaritatea între femeile lideri şi celeritatea cu care au elaborat documentele solicitate de Comisia Europeană.
‘Ca să li se accepte statutul de candidat, trebuia să răspundă la nu ştiu câte întrebări puse de Comisia Europeană. În 14 zile, Moldova a elaborat documentul de răspuns care a avut nu mai puţin de 2.800 de pagini. Au făcut acest lucru ca să poată fi analizat până la momentul acceptării, deoarece a existat posibilitatea de a oferi statutul de candidat doar Ucrainei şi Moldovei nu. A fost nevoie şi de sprijinul destul de puternic al României, dar bazat pe acţiunea incredibilă, de mobilizare, a Republicii Moldova’, a declarat joi Biro Rozalia, într-o conferinţă de presă la Oradea.
Ea a relatat că a fost invitată, în 16 iunie, în Republica Moldova, în calitate de preşedinte al Organizaţiei de femei a PPE.
Potrivit deputatei Biro, doamnele parlamentari din Republica Moldova au înfiinţat o platformă proprie în interiorul legislativului de la Chişinău, iar aceasta are pe agendă priorităţile de interes major pentru femei, familii şi copii.
‘40% din Parlamentul Republicii Moldova sunt femei. Preşedintele ţării este doamna Maia Sandu, premier este Natalia Gavriliţă, practic, primele două funcţii din stat. Dar în administraţia locală sunt 42% din funcţii ocupate de femei. Deci ele fac, într-adevăr, o reformă. Esenţial este că am remarcat o voinţă politică pentru transformare, pentru reformă, o voinţă politică unanimă de a fi parte a Uniunii Europene şi apoi o solidaritate între femei lideri pe care eu nu am mai văzut-o în nicio ţară din Uniunea Europeană’, a declarat Biro.
Ea a adăugat că, spre comparaţie, în Parlamentul României sunt doar 19% femei, iar activitatea depusă de acestea nu se observă separat de cea a aleşilor bărbaţi.
‘Mi-a plăcut foarte mult abordarea premierului moldovean care a spus, la începutul acestor lucrări: ‘Este timpul să spunem lucrurilor pe nume şi să ne apucăm să le rezolvăm’. O atitudine foarte hotărâtă, foarte pragmatică’, a subliniat parlamentarul UDMR Bihor.
Biro Rozalia a precizat că a avut la Chişinău şi o scurtă întrevedere cu preşedinta Maia Sandu, în cadrul căreia a fost apreciată activitatea preşedintelui Comisiei de politică externă şi integrare europeană a Parlamentului moldav, Doina Gherman, care este şi preşedintele organizaţiei de femei a Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) şi a fost aleasă recent vicepreşedinte a Organizaţiei de femei a PPE.
‘Noi putem să formăm un front comun reprezentând partea estică şi central estică a Uniunii Europene, împreună cu doamna vicepreşedinte Doina Gherman. Am solicitat – şi am primit promisunea – ca în septembrie să vină o delegaţie la noi, la comisia de politică externă, pentru a discuta aspectele foarte clare pe care trebuie să ni le asumăm în comun în ce priveşte politica noastră externă, a celor două ţări’, a mai menţionat Biro Rozalia.