Deputatul UDMR Biro Rozalia, preşedintele organizaţiei de femei a Partidului Popular European (EPPW) şi al Organizaţiei de femei din UDMR, a declarat, joi, că violenţa împotriva femeilor este ‘un fenomen despre care nu prea dorim să vorbim’, dar care există, din păcate, în societatea românească, în proporţii mult mai mari decât se vede.
‘Violenţa nu este un fenomen normal şi nu trebuie acceptată sub nicio formă. Practic, vorbim de orice formă a violenţei în cadrul societăţii noastre. Din păcate, acest fenomen existent în viaţa noastră are proporţii mult mai semnificative şi mai mari decât se vede în realitate’, a declarat Biro Rozalia, într-o conferinţă de presă organizată la Oradea pentru a marca Ziua Internaţională pentru Eliminarea Violenţei împotriva Femeilor – 25 noiembrie.
Parlamentarul bihorean a precizat că în această perioadă organizaţia de femei a UDMR va continua, în ţară, campania ‘Nemmm!’ (Nu!), demarată în anul 2017, prin care vor avea loc diverse activităţi de sensibilizare a populaţie, pentru a aduce la lumină fenomenul violenţei asupra femeilor. Cei zece specialişti implicaţi în campanie – psihologi, asistenţi sociali, medici, vor efectua, în parteneriat cu o organizaţie civică (Aradat), mai multe deplasări în şcoli pentru discuţii deschise cu elevii de gimnaziu şi liceeni, pentru a le explica faptul că violenţa nu este un fenomen normal şi nu trebuie acceptată sub nicio formă.
‘Deschidem astfel o interfaţă de dialog pe această temă, dialog prin care lucrăm pe prevenire, pe schimbarea mentalităţii şi, pe de altă parte, se identifică o serie de cazuri de familii problematice. De foarte multe ori s-a întâmplat, în urma unei astfel de discuţii, fie între specialist şi copii, fie la întâlnirile cu cadrele didactice sau cu părinţii’, a declarat Biro.
Potrivit deputatului UDMR, specialiştii din campanie au ajuns, în ultimii cinci ani, în peste 70 de unităţi şcolare, la peste 10.000 de persoane – elevi, profesori şi părinţi. Anul acesta, se preconizează un dialog cu peste 2.500 de beneficiari ai campaniei.
Parlamentarul UMDR a mai precizat că săptămâna trecută a prezentat la Adunarea politică a PPE, în calitate de preşedinte al Organizaţiei de femei a PPE, documentul ‘Egalitate de gen într-un viitor digital şi verde’, rezultat al lucrărilor Academiei de toamnă a acestei organizaţii, ce a avut loc la Cluj.
‘Documentul acesta are la bază strategia de egalitate de gen a Uniunii Europene, Directiva Comisiei Europene numită ‘Doamne în boardurile de directori ai societăţilor comerciale’ şi datele Eurobarometru care arată că la nivel european, dar şi internaţional, reprezentativitatea femeilor, în loc să arate o creştere în anul 2022, în paşi mici în anii precedenţi, arată o scădere. Mică, dar o scădere. De aceea, cred că este enorm de important ca în toate forurile posibile să susţinem acest principiu al egalităţii de şanse şi să găsim mijloacele necesare pentru a pune în practică anumite modificări, decizii care să contribuie la creşterea reprezentativităţii femeilor în structuri decizionale’, a mai afirmat deputatul Biro Rozalia. AGERPRES / (A – autor: Eugenia Paşca, editor: Marius Frăţilă)