Deputatul PSD Mureş Florin Buicu a afirmat, marţi, că este ‘revoltător’ faptul că reprezentanţii Guvernului şi ai Preşedinţiei nu au reacţionat faţă de discursul preşedintelui Ungariei, János Áder, care ar fi comparat anexarea Crimeei de către Rusia cu Tratatul de la Trianon, care consfinţea unirea Transilvaniei cu România.
‘Este revoltător şi inadmisibil pentru un premier al României să asiste impasibil la discursul preşedintelui Ungariei, care, într-o reuniune internaţională, compară anexarea Crimeii de către Rusia cu pierderea Transilvaniei de către Ungaria. La fel de intolerabilă şi ruşinoasă este lipsa de reacţie a ministrului de Externe român, care era prezent la summitul de la Kiev, dar şi a preşedintelui Iohannis. În lipsa unei reacţii oficiale, în lumea diplomatică, se consolidează neadevărul că Ungariei i s-ar fi luat, pe nedrept, Transilvania. Lipsa laşă de reacţie a premierului României echivalează cu un act de trădare (…) Asta era necesar să afirme clar şi răspicat Cîţu, ca premier şi ca român. Să apere interesul naţional! A tăcut, ori pentru că nu ştie istoria noastră ori pentru că nu-i pasă (…) Grav este că nici ministerul român de externe şi nici preşedintele României nu au luat nicio atitudine. Ca şi când nimic nu n-ar fi întâmplat’, a scris Florin Buicu într-o postare pe Facebook.
Potrivit parlamentarului, funcţia pe care o ocupă, îi impunea premierului Cîţu să ‘reafirme adevărul istoric, acela că unirea de la 1918 a Transilvaniei cu României este rezultatul voinţei unanime a românilor, consemnată în rezoluţia oficială a Marii Adunări Naţionale de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918 la care au participat 1.228 de deputaţi-reprezentaţi au tuturor regiunilor transilvane’.
Florin Buicu susţine că premierul ar mai fi trebuit să spună că Unirea de la 1918 a fost un act de voinţă populară naţională recunoscut în tratatele internaţionale, inclusiv în Tratatul de pace de la Versailles, de după Primul Război Mondial şi că ‘nu poate fi nicio comparaţie cu anexarea prin forţă a Crimeii de către Rusia, ‘contestată şi nerecunoscută oficial de nicio o ţară democratică’.