Deputatul Cătălin Manea, reprezentant al minorităţii rome, a făcut un apel, marţi, către parlamentarii din toate partidele să sprijine ‘în mod real’ procesul de dezvoltare şi incluziune a comunităţilor de romi, atrăgând atenţia cu privire la riscul adâncirii decalajelor sociale care pot duce la zeci sau poate sute de mii de asistaţi social.
‘Drept răsplată pentru faptul că bunicii noştri, ai romilor, au luptat pe front pentru România în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Antonescu a decis deportarea unui număr de peste 25.000 de romi în Transnistria. Acolo au pierit mai mult de 12.000 de oameni, din rândul cărora mai mult de jumătate erau copii. (…) Minoritatea romilor din România trebuie sprijinită real atât de clasa politică, indiferent de orientarea ideologică şi doctrinară a partidelor aflate în Parlament, cât şi de Guvernul României şi de autorităţile şi instituţiile statului român. În prezent, condiţiile în care trăiesc cele mai multe dintre comunităţile de romi, îndeosebi cele din mediul rural, sunt inacceptabile pentru un stat democratic aşa cum este România şi inacceptabile pentru secolul XXI’, a afirmat Manea, într-o intervenţie în plenul Camerei Deputaţilor prilejuită de aniversarea la 20 februarie a Zilei Dezrobirii romilor.
Potrivit acestuia, sunt ‘mii de case fără acces la energie electrică, mii de copii care trăiesc în condiţii similare cu cele din Evul mediu, mii de romi care nu au acte de identitate şi proprietate, mii de copii care nu sunt înscrişi pe lista medicilor de familie’.
‘În prezent, foarte mulţi dintre cetăţenii aparţinând minorităţii rome trăiesc doar din prestaţii sociale. Discriminarea şi rasismul la adresa romilor s-au amplificat, cu regret, direct proporţional cu anii de democraţie scurşi din 1990 şi până în prezent. De aceea, stimaţi colegi, fac un apel către dumneavoastră, în calitate de parlamentari şi de aleşi ai poporului român, să sprijiniţi real procesul de incluziune şi de dezvolare al comunităţilor de romi din România. Trebuie să fim conştienţi că, dacă nu vom interveni să diminuăm decalajele sociale şi economice care s-au tot amplificat între romi şi populaţia majoritară, în scurt timp vom asista la zeci şi poate sute de mii de adulţi care vor trăi doar din prestaţii sociale’, a adăugat Cătălin Manea.
El a subliniat că este nevoie de o voinţă politică mai largă, de eforturi concrete şi consecvente în domeniul educaţiei, în domeniul sănătăţii, al dezvoltării locale şi regionale. ‘După 31 de ani de democraţie, cred că este timpul ca romii din România, ca şi minoritate naţională, să aibă un muzeu de istorie şi de cultură, un teatru, să aibă instituţii culturale prin intermediul cărora să promovăm modelele pozitive’, a transmis deputatul.