Deputatul Daniel Gheorghe, preşedintele Comisiei comune pentru integrare europeană dintre Parlamentul României şi Parlamentul Republicii Moldova, a afirmat, vineri, la Castelul Peleş din Sinaia, că monarhia ‘aparţine viitorului’, iar Coroana este indisolubil legată de idealul unităţii naţionale.
Parlamentarul s-a aflat la Sinaia în contextul primirii, la Castelul Peleş, de către Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române, şi Alteţa Sa Regală Principele Radu a membrilor comisiei comune pentru integrare europeană dintre Parlamentul României şi Parlamentul Republicii Moldova.
‘Pentru noi toţi, Coroana este indisolubil legată de idealul unităţii naţionale, de construcţia României moderne şi de toate valorile democratice care ne-au dus aici şi care au apărat identitatea poporului nostru. Atunci când ne gândim la Coroană, ne gândim la statornicia poporului român, ne gândim la echilibru, la prestigiu, la moralitate şi la acele valori spirituale şi totodată culturale care au dat puterea României contemporane şi României moderne construită încă de marele Rege Carol I de al cărui nume se leagă Palatul Peleş. (…) Monarhia a fost permanent factorul de stabilitate şi factorul care a reuşit să unească în jurul său întreaga naţiune română. Coroana este mai presus de dispute, este mai presus de alegeri personale, este mai presus de politică, iar respectul pe care îl purtăm pentru Coroană este unul sacru şi unul care vine din moştenirea celor care şi-au dat viaţa pentru România şi celor care au clădit prin efortul lor, prin sudoarea lor şi prin abnegaţia lor această naţiune’, a spus deputatul Daniel Gheorghe, în discursul susţinut cu acest prilej.
Totodată, el a arătat că ‘unitatea naţională ne este destin’.
‘Credem cu tărie în viitorul nostru comun, credem cu tărie în libertate, în democraţie şi ştim foarte bine că întodeauna Coroana a unit, iar dacă Basarabia s-a unit cu ţara datorită Coroanei, datorită Coroanei am putut trăi această clipă. Dacă Transilvania s-a unit cu ţara, tot datorită Coroanei române, iar Coroana va veghea întotdeauna deasupra naţiunii noastre. Credem că viitorul ne va regăsi din nou aşa cum ne este felul şi aşa cum ne este tradiţia noastră. Monarhia aparţine viitorului, la fel precum unitatea naţională ne este destin’, a afirmat preşedintele Comisiei comune pentru integrare europeană din Parlamentul României.
În acest context, Alteţa Sa Regală Principele Radu a subliniat importanţa momentului şi eforturile Republicii Moldova pentru un viitor ‘sănătos’ şi ‘fără surprize’.
‘Vă mulţumim pentru exemplul istoric şi contemporan pe care îl daţi, punând împreună cele două cele mai importante instituţii ale democraţiei, legislativele ţărilor noastre. Într-un anume fel, aici vă aflaţi într-o cetate a europenismului. Când a construit această casă, suveranul fondator de dinastie a privit către Europa. Venea de acolo şi dorea ca ţara să se îndrepte spre valorile de democraţie şi de libertate ale continentului, ceea ce faceţi şi dumneavoastră astăzi. Încercaţi pentru naţiunea noastră să îi asiguraţi un viitor sănătos, fără surprize şi demn. Acest lucru îl face şi Majestatea Sa, Custodele Coroanei, astăzi, urmând exemplul celor patru predecesori ai ei şi nu se putea alegere mai bună în întâlnirea dumneavoastră profesională din aceste zile decât să veniţi să vedeţi şi să vă întâlniţi cu Coroana Română, fiindcă astăzi, în aceste ultime decenii ale existenţei popoarelor noastre, Casa Regală a încercat, atât pentru România, cât şi pentru Republica Moldova, să facă punţi de legătură către lumea liberă’, a afirmat Alteţa Sa Regală Principele Radu.
La rândul său, deputatul Petru Frunze, preşedinte al Comisiei comune din Parlamentul Republicii Moldova, a mulţumit României pentru suportul acordat în timpul pandemiei de COVID-19, pentru sprijinul în procesul de aderare la Uniunea Europeană, dar şi pentru ajutorul acordat în această perioadă, când ţara sa primeşte un număr mare de refugiaţi din Ucraina.
‘Mulţumim, în numele delegaţiei din Republica Moldova, României pentru suportul acordat de-a lungul timpului, pentru suportul şi sprijinul din domeniul Educaţiei, pentru suportul şi sprijinul din domeniul Justiţiei şi, bineînţeles, pentru suportul oferit în cele mai complicate momente. Atunci când pandemia a distrus destine omeneşti, România a fost singurul stat care, din insuficienţa de vaccin, a oferit pentru a salva viaţa cetăţenilor Republicii Moldova. Totodată, în perioada critică în care ne aflăm noi astăzi, iarăşi România este alături de noi când avem un flux mărit de refugiaţi din Ucraina şi iarăşi România ne acordă tot suportul şi toată asistenţa pentru ca aceste persoane care au fugit de urgia războiului să se simtă în siguranţă în Republica Moldova. Vreau să mulţumesc în numele cetăţenilor Republicii Moldova pentru tot suportul României oferit pentru integrarea europeană a Republicii Moldova (…). Chiar dacă suntem în două state româneşti, istoria, cultura tot timpul au demonstrat că noi am fost împreună, iar noi, clasa politică, ne vom da stăruinţă să facem tot ce este posibil ca aceste două maluri ale Prutului să se unească. Locul nostru este împreună cu România în Uniunea Europeană’, a afirmat Petru Frunze, în discursul său. AGERPRES / (AS – autor: Anamaria Constantin, editor: Marius Frăţilă)