Ziua Limbii Bulgare în România a fost marcată, luni, la Palatul Parlamentului, printre invitaţi fiind ambasadorul Republicii Bulgaria la Bucureşti, Radko Todorov Vlaykov, secretarul de stat al Departamentului pentru Relaţii Interetnice, Lacziko Enikő, deputatului minorităţilor naţionale Gheorghe Nacov, reprezentanţi ai comunităţii bulgare din România.
Cu acest prilej, a avut loc o prezentare a portului popular bulgar bănăţean, în faţa sălii de plen a Camerei Deputaţilor, cu participarea Ansamblului Uniunii Bulgare din Banat, filiala Vinga, judeţul Arad – unde a fost creată prima limbă bulgară literară.
Într-un discurs susţinut anterior în plen, deputatul Gheorghe Nacov, reprezentantul Uniunii Bulgare din Banat, a amintit că, prin Legea 100/2015, ziua de 24 mai a fost proclamată ca fiind sărbătoarea oficială a limbii bulgare în România.
‘Limba maternă, atât cea vorbită, cât şi cea scrisă, constituie unul dintre pilonii cei mai importanţi care sprijină şi în acelaşi timp exprimă identitatea unui popor. Spun popor nu din întâmplare, ci din respect pentru artizanii Marii Uniri, care, în Proclamaţia de la Alba Iulia, au folosit acelaşi termen pentru noi, minorităţile naţionale ale României. De-a lungul istoriei, nu numai credinţa ortodoxă şi Dunărea, ci şi multe alte lucruri au unit poporul român şi cel bulgar. România a fost adăpost pentru revoluţionarii bulgari, casă pentru emigranţii bulgari şi un aliat destoinic pentru eliberarea Bulgariei’, a declarat deputatul minorităţilor naţionale.
El a amintit că ziua de 24 mai este ziua Sfinţilor Kiril şi Metodiu, creatorii primului alfabet slav.
‘Scrierea chirilică a fost folosită timp de secole şi în ţara noastră, fiind încă unul dintre lucrurile pe care istoria ne-a hărăzit să le împărţim. Ziua de 24 mai este şi ziua Liceului Teoretic Sfinţii ‘Kiril şi Metodiu’ din Dudeştii Vechi, unica unitate de învăţământ în care limba bulgară se învaţă de la grădiniţă până în clasa a XII-a. România este o patrie exemplară pentru cetăţenii ei care aparţin minorităţilor naţionale. (…) Faptul că deputatul minorităţii bulgare, având şi calitatea de preşedinte al grupului de prietenie cu Parlamentul bulgar, poate saluta pe excelenţa sa de la tribuna Camerei Deputaţilor în limba maternă, reprezintă încă o dovadă că România reprezintă un model de urmat pentru toate statele care susţin valorile democratice şi europene’, a adăugat deputatul, care a exprimat în acest context recunoştinţa minorităţii bulgare.
Evenimentul de la Palatul Parlamentului a fost organizat de Camera Deputaţilor şi Uniunea Bulgarilor din Banat – România.