Deputatul PSD Ioan Mang, vicepreşedintele Comisiei pentru industrii şi servicii, şi-a prezentat, joi, activitatea parlamentară în sesiunea încheiată, menţionând ca foarte importante două dintre cele 27 de proiecte legislative la care a participat: legea hidrogenului (237/2023), promulgată, precum şi legea amenajărilor eoliene off-shore, încă nediscutată în Parlament.
‘Acestea sunt două puncte mari la care am lucrat. În ce priveşte legea hidrogenului, la această lege am participat foarte strâns, împreună cu câţiva colegi din comisie, şi cu reprezentanţi ai Ministerului Energiei, până la adoptarea ei. Putem spune că suntem prima ţară din Uniunea Europeană care are adoptată o lege privind producţia hidrogenului şi utilizarea lui în industrie ţi în transporturi. Din 2025, hidrogenul va fi produs cu ajutorul energiei electrice provenită din resurse regenerabile şi se aşteaptă ca, din 2025, cel târziu, sută la sută, toate procesele industriale care necesită temperaturi înalte să fie bazate pe hidrogen verde. În schimb, şi am ridicat această problemă, să vedem ce se va întâmpla cu oţelăriile, fabricile, care vor folosi hidrogen verde întrucât acesta este mai scump decât cel clasic. Va trebui să găsim modalităţi de a stimula toate ramurile industriei să folosească produse cu amprentă de carbon zero. Deocamdată, însă, ne străduim să vedem cum începe demararea producţiei de hidrogen’, a declarat deputatul Mang.
Din cele 27 de proiecte legislative la care a fost coiniţiator în recenta sesiune parlamentară, patru au devenit legi: Legea 162/2023, Legea 216/2023, Legea 194/2023 şi Legea 237/2023.
Legea 237 se referă la integrarea hidrogenului din surse regenerabile şi cu emisii reduse de carbon în sectoarele industriei şi al transporturilor, existând deja 18 dosare depuse de către firme interesate să producă hidrogen, din care unul aparţine societăţii Termoficare Oradea.
În proiectul legii pentru amenajările eoliene off-shore, deputatul a precizat că au fost stabilite condiţiile în care se pot instalaţiile eoliene amenaja şi dezvolta pe litoralul Mării Negre şi în mare.
‘Este binecunoscut faptul că acolo am avea şanse să avem producţie aproape continuă, unde sunt curenţi de aer foarte puternici, aproape permanent, dar astfel încât să nu perturbăm circuitul navelor, mediul natural sau turismul. Se lucrează în prezent şi la Ministerul Mediului şi la cel al Energiei, la Apărare, la o hartă care să delimiteze aceste spaţii’, a precizat deputatul Ioan Mang.
Potrivit acestuia, activitatea sa parlamentară în recenta sesiune se concretizează prin 19 declaraţii politice (primul loc în grupul PSD, la egalitate cu Adrian Alda şi Ştefan Muşoiu), locul 6 din 103 deputaţi PSD la prezenţă vot fizic, 21 de luări de cuvânt (loc 12 din 103 deputaţi PSD), 279 de prezenţe din 280 de şedinţe vot final.
Declaraţiile politice au cuprins diverse subiecte de actualitate, precum: Sprijinirea populaţiei afectate de calamităţi; Combaterea speculei la alimente; Din prosumator în creditor; Despre bănci şi despre practicile lor oneroase sau altele. AGERPRES / (A – autor: Eugenia Paşca, editor: Marius Frăţilă)