Deputatul liberal de Timiş Marilen Pirtea a declarat, marţi, că Revoluţia Română din decembrie 1989 aparţine întregii naţiuni, dar iniţiatorii s-au regăsit la Timişoara, primul oraş liber de comunism al României.
Parlamentarul face precizarea după ce Asociaţia Luptătorilor din Timişoara Arestaţi în Revoluţia din Decembrie ‘ALTAR 1989’ a contestat un proiect de lege aflat pe ordinea Camerei Deputaţilor, luni, privind declararea municipiului Iaşi ca ‘Oraş-martir al Revoluţiei din Decembrie 1089’.
Marilen Pirtea susţine că este alături de asociaţiile de revoluţionari timişorene în demersul de respingere a acestui proiect de lege în Cameră.
‘În milioane de suflete de români, în decembrie 1989 a pulsat speranţa pentru libertate şi la Timişoara, Bucureşti, Cluj sau Iaşi, dar şi în toată ţara. Cu toate că Revoluţia Română din 1989 aparţine întregii naţiuni, iniţiatorii s-au regăsit aici, în Timişoara, primul oraş liber de comunism al României. Cu deplin respect faţă de capitala istorică a Moldovei, nu cred că este cazul să susţinem în Parlament un proiect de lege prin care se pune semnul egal între Timişoara şi Iaşi, ca rol şi importanţă în Revoluţia din 1989. Mă alătur asociaţiilor revoluţionare timişorene în demersul de a nu susţine acest proiect de lege, faţă de care şi Guvernul a transmis un răspuns negativ’, afirmă Marilen Pirtea, într-o postare pe Facebook.
Asociaţia Luptătorilor din Timişoara Arestaţi în revoluţia din Decembrie ‘ALTAR 1989’ a constatat ‘cu surprindere’ faptul că pe ordinea de zi din 29 martie a Camerei Deputaţilor se află proiectul delege privind declararea municipiului Iaşi ca ‘Oraş-martir al revoluţiei din Decembrie 1089’, arată preşedintele asociaţiei, Virgil Hosu, într-un comunicat remis presei.
‘Acest demers iniţiat de senatorul Dan Lungu (USR) aduce în derizoriu noţiunea de oraş-martir şi bagatelizează jertfa eroilor martiri din Timişoara, totodată se doreşte subestimarea rolului istoric pe care Timişoara l-a avut în revoluţia Română din decembrie 1989 şi propune promovarea oraşului Iaşi ca iniţiator al revoluţiei Române din 1989. Cunoaştem foarte bine evenimentele care ar fi trebuit, conform organizatorilor, să se desfăşoare pe data de 14.12.1989, în Piaţa Unirii din Iaşi, numai că manifestaţia nu a mai avut loc, de aceea a pune semnul de egalitate între Timişoara şi Iaşi este o mare impietate. Facem apel la întreaga clasă politică, în special la parlamentarii de Timiş, să ia atitudine faţă de acest proiect de lege, în memoria eroilor martiri, a sutelor de răniţi şi reţinuţi care s-au sacrificat inclusiv şi pentru libertatea celor care îndrăznesc să propună un asemenea proiect de lege. A recunoaşte Iaşiul ca iniţiator al Revoluţiei Române înseamnă a călca în picioare istoria recentă a poporului român. Solicităm cu fermitate respingerea acestui proiect de lege printr-o analiză corectă’, afirmă preşedinte ‘ALTAR 1989’ Timişoara, Virgil Hosu.