Una dintre modificările aduse la Codul fiscal de către deputatul UDMR Szabo Odon, intrată în vigoare, acordă posibilitatea firmelor să aloce, în criza umanitară generată de războiul din Ucraina, sponsorizări pentru susţinerea refugiaţilor ucraineni.
‘Legea 322/2021 se aplică din acest an şi este de mare ajutor pentru asociaţii, fundaţii şi toate instituţiile care pot primi sponsorizări. Am schimbat legea în totalitate. Şi, din acest an, legea funcţionează exact ca şi pentru persoanele fizice, care pot să îşi direcţioneze 3,5% din impozitul pe venit către o fundaţie, ONG etc. Legea modificată prevede că se pot acorda sponsorizări şi în timpul anului şi dacă în anul următor, când predai bilanţul, vezi că ţi-a mai rămas un rest posibil de acordat, atunci tot pe baza unui formular, poţi să direcţionezi până la plafonul de 20%, respectiv 0,75%, întreaga sumă către mai multe entităţi. Firmele pot să fracţioneze susţinerile lor. În acest moment, criza umanitară poate fi susţinută şi prin acest mod, fără a afecta bugetele actuale ale companiilor – pentru că impozitul este deja plătit la stat. Este un lucru important şi m-aş bucura dacă această lege ar fi folosită’, a declarat joi, în conferinţă de presă, deputatul UDMR Szabo Odon.
Acesta a explicat că firmele au, în prezent, posibilitatea să susţină prin legea sponzorizării activităţile prevăzute în Codul fiscal în limita a 20% din impozitul pe profit, dar nu mai mult de 0,75% din cifra de afaceri.
Neputând şti însă cum vor încheia anul, firmele s-au abţinut de la sponsorizări ca să nu depăşească limitele prestabilite, la finalul anului constatând că mai aveau fonduri pentru acestea nefolosite.
Aşa se face, a subliniat deputatul, că în anul 2019, din totalul fondurilor posibile de redirecţionat către asociaţii şi fundaţii, firmele din ţară au folosit doar 8,1%. Din circa 15,7 miliarde de lei, a fost folosit doar 1,27 miliarde de lei. În 2020, această valoare a fost de 8,6%.
‘Practic, folosim posibilitatea ca firmele să susţină activităţile caritabile, sociale, culturale. În orice altă ţară europeană, acest procent este mai mare. Acest lucru era şi grevat de o legislaţie care nu ajuta predictibilitatea,’ a menţionat Szabo Odon.
Legea nr. 322/2021 pentru completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal a fost publicată în Monitorul Oficial în data de 30 decembrie 2021.
În anul 2021, deputatul a avut şase legi adoptate, din care patru sunt la promulgare, depuse personal sau în calitate de coiniţiator.
În legătură cu problema refugiaţilor ucraineni, deputatul Szabo Odon a informat că, în week-end, a fost activată platforma comunitară socială a UDMR ‘Suntem împreună’, menită să ofere ajutor coordonat din partea întregii comunităţi maghiare – culte, organizaţii civice, de tineret, parteneri diverşi – către persoane refugiate ‘indiferent de naţionalitate, confesiune, rasă, sex sau vârstă’.