Investiţiile în energia regenerabilă realizate pe anumite categorii de terenuri nu mai au nevoie de PUZ începând din acest an, fiind redusă birocraţia prin modificarea Legii nr. 50/1991, a transmis, miercuri, deputatul Glad Varga (PNL Arad), vicepreşedinte al Comisiei pentru antreprenoriat şi turism şi membru al Comisiei pentru mediu şi echilibru ecologic.
Parlamentarul arădean arată, într-un comunicat de presă, că prin promulgarea actului normativ care modifică Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii se reduce birocraţia în cazul investiţiilor în capacităţi de producţie a energiei regenerabile.
În cazul realizării unor investiţii pe terenurile agricole din unele categorii de calitate se vor emite autorizaţii de construire fără elaborarea în prealabil a unei documentaţii de amenajarea teritoriului sau a unei documentaţii de urbanism, subliniază Glad Varga.
‘Începând de anul acesta, regimul de construire a unor obiective de investiţii de interes actual pe terenurile agricole de clasa a III-a, a IV-a şi a V-a de calitate, având categoria de folosinţă arabil, păşune, vii şi livezi s-a modificat prin Legea nr. 21/2023. Astfel, de acum înainte, se emit autorizaţii de construire fără elaborarea, avizarea şi aprobarea, în prealabil, a unei documentaţii de amenajare a teritoriului şi/sau a unei documentaţii de urbanism pentru orice obiectiv specific producerii de energie electrică din surse regenerabile: capacităţi de producţie a energiei solare, energiei eoliene, energiei din biomasă, biolichide şi biogaz, unităţi de stocare a electricităţii, staţii de transformare sau alte sisteme similare care se pot amplasa pe terenurile agricole situate în extravilan, în suprafaţă de maximum 50 hectare’, a evidenţiat deputatul Glad Varga.
Conform acestuia, măsura vizează sprijinirea investiţiilor de producere a energiei din surse regenerabile şi creşterea ratei de absorbţie a fondurilor PNRR destinate acestui scop, ‘eliminarea PUZ-ului micşorând perioada de dezvoltare a unor astfel de proiecte cu până la 9 luni’. AGERPRES / (AS – autor: Marian Buga, editor: Marius Frăţilă)