Secretarul de stat în MApN pentru Relaţia cu parlamentul şi calitatea vieţii personalului, Eduard Bachide, a participat, luni, la Academia Tehnică Militară ‘Ferdinand I’, la ceremonia de deschidere a noului an universitar, prilej cu care i-a îndemnat pe studenţi să rămână ‘motivaţi şi energici şi entuziaşti’, subliniind că Armata României are nevoie de ofiţeri ingineri cu competenţe profesionale ridicate în domeniile pe care le studiază.
‘Dumneavoastră, cei peste 1.000 de tineri şi tinere care vă pregătiţi pentru începerea anului universitar, sunteţi actorii principali ai acestei zile. Vă felicit pentru că aţi ales să vă dezvoltaţi pregătirea profesională prin parcurgerea unei forme de învăţământ superior şi, mai ales, pentru că aţi ales Academia Tehnică Militară. Statisticile ne arată că, în România, doar 23% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 24 şi 35 de ani, au absolvit studii superioare şi doar 16 procente din populaţia ţării a absolvit o facultate. Drumul pe care l-aţi ales este cu eforturi şi cu satisfacţii. Vă îndemn să rămâneţi motivaţi, energici, entuziaşti pe parcursul studenţiei, pentru că Armata României are nevoie de ofiţeri, ingineri cu competenţe profesionale ridicate în domeniile pe care aţi ales să le studiaţi’, a afirmat Bachide.
El le-a adresat un călduros bun-venit celor 305 boboci care au susţinut şi au promovat examenul de admitere la Academie, intrând astfel pe drumul formării elitelor militare naţionale.
‘Mulţi dintre dumneavoastră studenţi din anul I sunteţi absolvenţi ai Colegiilor militare naţionale. Şi, pentru că sunteţi familiarizaţi cu viaţa cazonă, sunt convins că veţi contribui, împreună cu noii comandanţi şi instructori, la integrarea rapidă a colegilor care îmbracă pentru prima data haina militară. Vă recomand tuturor să aveţi ca numitor comun coeziunea şi camaraderia. Sunt atribute care contribuie la formarea caracterului viitorilor ofiţeri din Armata României, o structură modernă şi complet integrată în cea mai puternică alianţă militară din lume, în care unitatea şi coeziunea Armatelor naţionale membre sunt elemente definitorii’, a transmis secretarul de stat.
Rectorul Academiei ‘Ferdinand I’, general de brigadă prof. univ. dr. Constantin Iulian Vizitiu, a arătat că noul an universitar este unul deosebit pentru instituţia pe care o conduce, deoarece va sărbători 75 de ani de la înfiinţare.
‘Pe 17 mai 2024, vom sărbători 75 de ani de la înfiinţarea Academiei Tehnice Militare ‘Ferdinand I’, 75 de ani de continuitate şi excelenţă în învăţământul politehnic militar. Competiţia onestă, transparentă, perseverenţa în efortul de a desfăşura un act educaţional şi de cercetare de înaltă calitate, străduinţa de a ne ridica şi menţine un învăţământ militar la standardele impuse de statutul României de ţară membră NATO şi a UE, efortul de a pune accent pe recunoaşterea şi încurajarea excelenţei sunt tot atâtea atuuri ale Academiei, care au fost dovedite şi certificate şi anul acesta prin poziţia meritorie ocupată de universitatea noastră în clasamentul universităţilor din România, dar mai ales prin cifra de şcolarizare alocată instituţiei şi, evident, prin calitatea tinerilor aflaţi acum în faţa noastră’, a precizat Vizitiu.
El a mulţumit conducerii Ministerului Apărării şi Statului Major al Apărării pentru încrederea în calitatea actului educaţional şi de cercetare desfăşurat în cadrul Academiei.
‘Doresc să le mulţumesc pe această cale tuturor beneficiarilor noştri din sistemul de apărare şi securitate naţională şi în mod special conducerii ministerului nostru şi a Statului Major al Apărării pentru încrederea în calitatea actului educaţional şi de cercetare desfăşurat în cadrul acestei instituţii şi pentru sprijinul total acordat proiectelor instituţiei de modernizare accelerate a logisticii universitare în totală consonanţă cu dezideratele specifice unui învăţământ superior militar european’, a punctat rectorul.
Potrivit acestuia, Academia Tehnică Militară deschide cel de-al 75-lea an din existenţa sa cu peste 1.700 de studenţi, masteranzi, doctoranzi şi ofiţeri care urmează cursuri post-universitare de perfecţionare sau de carieră şi peste 300 de studenţi în anul I de studii, tineri proveniţi atât din colegiile militare naţionale, cât şi din colegiile naţionale civile din întreaga ţară, pasionaţi de inginerie şi atraşi de o carieră de ofiţer-inginer, ‘pe care nu i-a speriat ideea pregătirii şi susţinerii unui examen de admitere dificil’.