Doi bărbaţi din judeţele Iaşi şi Argeş, denunţaţi de poliţiştii cărora au încercat să le dea mită, au fost trimişi în judecată, a anunţat, joi, Direcţia Generală Anticorupţie (DGA).
‘Două persoane din Iaşi şi din Argeş au fost trimise în judecată pentru infracţiuni de dare de mită în două dosare penale distincte (…). Ambele situaţii au avut la bază denunţuri ale unor angajaţi MAI (un ofiţer de poliţie de frontieră şi un agent de poliţie) care au refuzat sume de bani oferite cu titlu de mită pentru a-şi încălca atribuţiile de serviciu’, se precizează într-un comunicat al DGA transmis AGERPRES.
Conform sursei citate, prima faptă a fost comisă pe 15 noiembrie 2017, când inculpatul, persoană cu dublă cetăţenie, română şi moldoveană, a promis denunţătorului suma de 1.000 de euro pentru ca, în calitatea sa de şef al Punctului de Poliţie de Frontieră Iaşi – Feroviar şi coordonator al echipei de control la frontieră, să efectueze un act contrar atribuţiilor de serviciu.
‘Ofiţerul de poliţie de frontieră trebuia să nu permită echipei de control în PTF Iaşi – Feroviar să efectueze controlul de frontieră în locurile din trenul nr. 401, de pe ruta Chişinău – Bucureşti, indicate de către inculpat, pentru ca acesta să poată introduce ilegal în ţară, prin sustragere de la controlul vamal, cantitatea de 1.500 pachete de ţigări de provenienţă Republica Moldova. Ţigările urmau a fi introduse în ţară în patru zile diferite’, precizează DGA.
Dosarul penal a fost iniţiat în urma denunţului formulat la Serviciul Judeţean Anticorupţie Iaşi de către poliţistul de frontieră, iar activităţile operative au fost organizate şi realizate sub directa coordonare a procurorului de caz.
În al doilea caz, inculpatul trimis în judecată pentru dare de mită de către procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş a oferit sume de bani unui agent de poliţie din cadrul Poliţiei Municipiului Piteşti – Biroul Rutier, precum şi colegilor săi de echipaj. Fapta a fost comisă pe 28 august 2020, când şoferul a fost oprit în trafic întrucât a fost depistat de aparatul radar conducând un autovehicul cu o viteză mai mare decât limita legală admisă pe sectorul respectiv de drum.
‘Pentru a nu i se reţine permisul de conducere inculpatul a oferit sume de bani în cuantum de 500 de lei, respectiv 1.200 lei martorului denunţător. Imediat, poliţistul a formulat denunţ (…) ce a fost înaintat Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş, fiind efectuate mai multe activităţi de urmărire penală pentru administrarea probatoriului în cauză’, se mai menţionează în comunicatul DGA.