Peste o sută de deputaţi, senatori şi angajaţi parlamentari au donat sânge în cadrul primei acţiuni de acest tip desfăşurate în Legislativ, a anunţat, miercuri, deputatul USR Diana Stoica.
‘Împreună am salvat 300 de vieţi. Sângele nu are culoare politică. (…) Indiferent de lucrurile care ne despart, dorinţa de a salva vieţi ne uneşte. Vreme de 3 zile, peste 100 de parlamentari şi angajaţi au donat sânge, au donat viaţă. Încă aproape pe atât au încercat, însă nu au reuşit de data aceasta, din cauza afecţiunilor medicale sau a tratamentelor medicamentoase pe care le urmează. Le mulţumesc din suflet fiecăruia dintre ei! Sper ca acesta să fie doar începutul şi să avem o tradiţie cu acţiuni bianuale de donare de sânge la Parlament’, a scris Diana Stoica, pe Facebook.
Acţiunea a fost iniţiată cu sprijinul Centrului de Transfuzie Sanguină Bucureşti, precum şi al deputaţilor Maria Gabriela Horga (PNL), Carmen Mihălcescu (PSD), Csép Éva Andrea (UDMR) şi Tudor Rareş Pop (USR), care şi-au asumat rolul de ambasadori ai evenimentului.
‘În fiecare zi, vedem pe FB apeluri disperate din partea familiilor şi a prietenilor pacienţilor care au nevoie de sânge În fiecare clipă, mama cuiva, bunicul cuiva, copilul cuiva are nevoie de sânge pentru a supravieţui. Fiecare dintre noi putem salva 3 vieţi printr-o singură donare de sânge. Durează doar 30 de minute şi o putem face la cel mai apropiat centru de transfuzii sau în cadrul unei colecte mobile organizate la biroul unde lucraţi’, a menţionat Stoica.
Printre cei care s-au prezentat în vederea donării se numără Cătălin Drulă, Dan Barna, Tudor Pop, Oana Ţoiu, Cătălin Teniţă, Iulian Bulai, Radu Mihail, Iulian Lorincz, Daniel Gheba, Beniamin Todosiu, Adrian Giurgiu, Simina Tulbure, Daniel Blaga, Victor Ilie, Cosmin Poteraş, Mihai Botez (USR); Sebastian Burduja, Robert Sighiartău (PNL); Dan Cristian Popescu, Laurenţiu Gîdei (PSD).
‘Statisticile privind donarea de sânge sunt dezastruoase pentru România. Suntem la un procent de 2%, în timp ce media europeană este peste 6%. OMS ne plasează în zona de avarie din acest punct de vedere. Ne lipsesc donatorii constanţi. Chiar citeam recent că, la nivel global, 90% dintre cei eligibili pentru donare nu o fac. (…) O unitate de sânge (450 ml este standardul) poate salva chiar 3 vieţi. Şi dacă ţinem cont că nu s-a descoperit până acum un înlocuitor al sângelui, donarea rămâne singura soluţie pentru a acoperi nevoile şi a îi ajuta pe medici să salveze vieţi’, a scris Sebastian Burduja, pe Facebook.
El a invocat şi alte beneficii ale donării de sânge, precum faptul că imunitatea donatorului creşte semnificativ, riscurile de paralizie şi accident vascular se reduc cu 30%, iar rezistenţa organismului creşte.
‘Dacă vei suferi un accident, organismul va fi deja obişnuit cu pierderea de sânge şi înlocuirea lui, aşa că se va recupera mult mai repede. Cu alte cuvinte: bine faci, bine găseşti’, a precizat el.