Sebastian Rebleanu, un elev din Giurgiu, în vârstă de 13 ani, care provine dintr-o familie cu 14 copii, toţi pasionaţi de muzică, se poate mândri cu adevărate performanţe obţinute la diferite concursuri în ţară şi în străinătate în arta interpretării la oboi, iar pentru el acest instrument pare să nu mai aibă niciun secret.
”Sunt elev în clasa a şasea la Colegiul Naţional ‘Ion Maiorescu’ din municipiul Giurgiu şi studiez oboiul din clasa a treia, când m-am înscris la Şcoala de Muzică şi Arte Plastice ‘Victor Karpis’. E un instrument care mi-a plăcut mie, când am dat proba de înscriere la şcoala de muzică, nu erau foarte multe instrumente de ales, doar flautul şi oboiul, pentru că îmi doream neapărat să studiez un instrument de suflat. Nici măcar nu ştiam ce este acela un oboi, dar la Şcoala de muzică am venit pentru că fraţii mei erau deja înscrişi la flaut şi am vrut să am un instrument diferit faţă de al lor. La Şcoala de muzică am trei fraţi care studiază flautul şi două surori care studiază vioara. Eu sunt singurul cu oboiul”, povesteşte pentru AGERPRES Sebastian.
Despre familia sa vorbeşte cu dragoste şi mândrie.
”Suntem 14 fraţi, cinci fete şi nouă băieţi, cea mai mică este o fetiţă care s-a născut în acest an de Paşte şi o dăm şi pe ea la Şcoala de muzică, iar cel mai mare este un frate în vârstă de 17 ani, la liceu, care a făcut pianul până în clasa a opta. Nu e întrecere acasă, dar toţi fraţii cântăm. Tuturor ne place să cântăm, şi părinţilor le place muzica, tata cântă la chitară şi mama, puţin, la pian, dar ea nu a urmat o şcoală de muzică. Şi unchiul meu, fratele tatei, a studiat şi acum este profesor la Şcoala de Muzică şi Arte Plastice ‘Victor Karpis’. Pentru unele concursuri m-am pregătit alături de unchiul meu, Ionuţ Rebleanu, care predă pianul la Şcoala de Muzică şi Arte Plastice, în calitate de profesor corepetitor. Tata este pompier şi mama e casnică. La liceu vreau să merg tot la Colegiul ‘Ion Maiorescu’, iar mai departe aş vrea şi să predau oboiul, dar şi să fac altceva, şi anume Stomatologia. La clasă cele mai mari note le am la Biologie”, ne spune el.
Tânărul recunoaşte că i-ar plăcea să cânte într-o orchestră, dar numai dacă ar fi în Bucureşti, pentru că nu vrea să plece departe de fraţii lui.
”Ne înţelegem foarte bine, dacă plec de acasă toţi fraţii mei, mai ales cei mai mici, întreabă de mine. (…) În primul an de studiu la oboi m-am acomodat cu notele şi am început să studiez piese mai uşoare, după care ne-a prins pandemia şi am studiat online. Stabileam o oră şi sunam la doamna profesoară Mariana Iliescu, doamna mă urmărea video şi îmi dădea indicaţii prin telefon. Era foarte greu, nu se auzeau notele cum trebuie, notele erau decalate, mai eram şi la început. Clasele a patra şi a cincea m-au prins în pandemie şi nu am venit fizic la şcoală, am studiat doar online. Practic, acum, în acest an şcolar, am reluat studiul la şcoală”, afirmă Sebastian Rebleanu.
Cu oboiul său, a obţinut numai premiul întâi la toate concursurile naţionale şi internaţionale la care a participat. În acest an, deja a obţinut două premii întâi şi o sută de puncte la Olimpiada Zonală de interpretare instrumentală de la Buzău.
Şi profesoara sa, care îi îndrumă paşii, Mariana Iliescu, are doar cuvinte de laudă la adresa micuţului artist.
”E un copil dornic să studieze, chiar dacă nu avem ore îmi dă telefon şi mă întreabă dacă am o oră liberă să vină la şcoală să mai studieze. Este foarte serios, are un ceva aparte al lui. În clasa a treia a venit la preselecţie, am văzut că e făcut pentru oboi şi fizic pentru că nu are buzele prea groase şi nici degetele prea lungi ca să îl încurce la clape. Este un copil foarte serios, gândeşte matur, prin prisma faptului că sunt atâţia fraţi, probabil, el gândeşte altfel şi e mult mai ancorat în realitate. Încă din primul an de studiu m-a fascinat, a prins notele şi tot ce îi dădeam studia. A avut şi un noroc fantastic pentru că tatăl lui i-a cumpărat un oboi şi studiază şi acasă, chiar dacă nu este un oboi performant, de concursuri”, a arătat Mariana Iliescu.
Sebastian mărturiseşte că studiază zilnic oboiul atât la şcoală, cât şi acasă.
”Dacă studiez pentru un concurs, repet cam patru ore pe zi, altfel, la şcoală repet două ore pe zi. Pentru şcoală, lecţiile, uneori nu apuc să mi le fac pe toate şi le mai fac în clasă. Merg la Şcoala de muzică în fiecare zi, am o profesoară nemaipomenită! Cel mai mult, la oboi mă atrage sunetul, îmi place foarte mult, dar recunosc că îmi trebuie forţă pentru suflat şi de aceea lucrez mereu şi fac şi exerciţii de respiraţie”, ne dezvăluie acesta.
Sebastian Rebleanu a fost invitat să participe şi la diferite concerte pe scena Ateneului ”Nicolae Bălănescu” din municipiul Giurgiu.
Programul lui Sebastian Rebleanu este încărcat, dar nu se plânge, pentru că face totul cu plăcere.
”Locuim la casă, avem grădină, avem spaţiu şi pentru joacă şi pentru studiu şi repetiţii. Mi-ar plăcea să am un oboi al meu, performant, dar se găsesc greu şi sunt scumpe, e cineva la Suceava care face aceste instrumente. În timpul şcolii mă trezesc la ora 7,00, merg la şcoală până la ora 14,00. După cursuri, merg la Şcoala de muzică, unde repet cam până la ora 17,00, apoi iau autobuzul şi ajung la ora 18,00 acasă unde mănânc şi mă pun la teme. Sâmbătă e zi de relaxare, avem şi grădină şi păsări, duminica ne jucăm cu mingea”, îşi descrie micuţul artist ziua de ”lucru”.
La Olimpiada naţională de interpretare pentru instrumentele de suflat, care s-a desfăşurat în perioada 5 – 7 aprilie 2023, la Zalău, a concurat cu elevi mai mari, din clasele a opta, şi a obţinut 84 de puncte din o sută, iar acest rezultat l-a ambiţionat.
Profesoara Mariana Iliescu spune că doar persoanele foarte dedicate studiază acest instrument. Ea recunoaşte că mai are la clasă şi alţi copii talentaţi, dar unii au fost afectaţi de pandemie şi, după ce au avut COVID, nu s-au mai descurcat aşa de bine cu respiraţia, luând decizia de a schimba oboiul cu pianul.
Sebastian are şi la şcoală note foarte bune, dar excelează la Biologie.
Copil ambiţios, Sebastian Rebleanu se pregăteşte acum pentru concursul – Marele Premiu de Interpretare Instrumentală care va avea loc la Palatul Copiilor din Bucureşti, în perioada 5 – 10 iunie.