Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a declarat, marţi, cu prilejul desemnării navei-şcoală Mircea drept Ambasador al României Sustenabile, că este vorba de un eveniment special, în contextul parteneriatului pentru educaţie şi dezvoltare durabilă dintre Forţele Navale Române şi Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României.
Dîncu a subliniat că, timp de 83 de ani, bricul Mircea a fost casă şi şcoală pentru zeci de generaţii de marinari.
‘Este o mare onoare pentru mine, (…) ca împreună să fim la acest eveniment special care înseamnă desemnarea navei-şcoală Mircea ca ambasador al României sustenabile, în contextul parteneriatului pentru educaţie şi dezvoltare durabilă dintre Forţele Navale Române şi Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României. (…) Timp de 83 de ani, Mircea a făcut dovada excelentelor sale calităţi nautice, fiind casă şi şcoală pentru zeci de generaţii de ucenici marinari pe care i-a antrenat să devină profesionişti destoinici, care au navigat cu succes pe mările şi oceanele lumii. (…) Nimeni nu se îndoieşte de faptul că bricul Mircea este un real ambasador al Forţelor Navale Române şi al poporului român în lume. Mircea nu este doar o şcoală pentru învăţarea marinei, ci este şi un bastion al întăririi caracterelor, al încrederii, al construcţiei de solidaritate între oameni şi al altor valori pe care Armata Română şi Forţele Navale Române le-au pus în practică în aceste secole de când România este independentă’, a spus ministrul Apărării Naţionale în cadrul ceremonialului organizat la bordul navei-şcoală Mircea, în dana militară a portului Constanţa.
Potrivit acestuia, bricul Mircea este o şcoală a curajului şi excelenţei.
‘S-a demonstrat cu prisosinţă că Mircea este o adevărată şcoală a curajului, profesiei şi excelenţei. În cele opt decenii de existenţă, Bricul Mircea a reuşit să atingă cele mai îndepărtate colţuri ale lumii, ajungând pe coasta de est a Statelor Unite ale Americii şi Canadei, în Oceanul Atlantic, Marea Nordului şi Marea Baltică, în vestul Europei, Marea Mediterană şi în toate marile porturi ale Mării Negre, acostând în oraşe precum Barcelona, Genova, Pireu, Boston, Lisabona, Copenhaga şi multe altele, fiind un veritabil ambasador al României peste hotare. Bricul Mircea dispune de o bază didactică şi de cel mai înalt nivel de aparatură şi dispozitive de navigaţie dintre cele mai recente şi oferă cadeţilor şi echipajului condiţii de viaţă la bord dintre cele mai bune’, a afirmat Vasile Dîncu.
El a subliniat, totodată, că în ultimul voiaj al bricului Mircea, a fost dezvoltată la bord o procedură de monitorizare a reducerii consumurilor, dar şi de reciclare a deşeurilor.
‘Mai mult, în ultimul său voiaj încheiat în această lună, la bordul său a fost dezvoltată o procedură de monitorizare a reducerii consumurilor precum şi de selectare şi reciclare privind deşeurile, (…) concept care reprezintă conservarea tuturor resurselor prin abordări responsabile şi procese de producţie şi consum prin reutilizarea şi recuperarea responsabilă a produselor, ambalajelor şi materialelor, respectiv fără ardere şi fără deversări în sol, apă sau aer, care să ameninţe mediul sau sănătatea. Ne dorim, ca de altfel cum îşi doresc cu siguranţă şi marinarii, ca aceste exemple pe care ei le dau să fie implementate şi în alte instituţii în ţara noastră, cât şi în întreaga lume’, a declarat ministrul.
Vasile Dîncu s-a adresat cadeţilor spunându-le că desemnarea simbolului cel mai cunoscut al Marinei Militare, nava-şcoală Mircea, ca ambasador al României sustenabile, îi obligă să se pregătească în continuare temeinic, pentru a se putea ‘alătura militarilor din Forţele Navale căliţi în misiuni şi exerciţii internaţionale, antrenaţi permanent pentru a acţiona în proceduri interoperabile în cadrul Alianţei Nord-Atlantice, pentru a menţine capabilitatea forţelor române la un nivel ridicat, capabile să acţioneze în concordanţă cu provocările de securitate din regiunea Mării Negre, în apărarea intereselor de securitate ale României’.
Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, şi şeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, participă marţi, după evenimentul din portul militar, la ceremonia desfăşurată cu prilejul aniversării a 50 de ani de la înfiinţarea Brigăzii 243 Radioelectronică şi Observare ‘Callatis’, la sediul brigăzii din Constanţa.